Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ, έληξε η χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι διάφορες εκκρεμότητες σε σειρά ζητημάτων, όπως είχε γνωστό όλες τις προηγούμενες ημέρες, κράτησαν τους εταίρους από το να δώσουν «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των χρημάτων.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας» ανέφεραν στελέχη του υπ. Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση χτες αργά το βράδυ και προσέθεσαν:
«Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων.
Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου».
Για άλλη μια φορά πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεις (πώληση μονάδων της ΔΕΗ, Εγνατία οδός), αλλά και πολλά σημεία για τον διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής.
Ειδικά για το θέμα της πρώτης κατοικίας οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που μπορεί να δημιουργήσουν «παράθυρα» σε τραγικούς κακοπληρωτές.
Εστιάζουν, ειδικά, στις προϋποθέσεις, υπαγωγής, στο ότι δε θα γίνεται πάντα ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα όλη η διαδικασία ένταξης, αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια. Είναι ενδεικτικό ότι με τις δηλώσεις του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έθεσε ζήτημα για τις διαδικασίες επιδότησης των δανειοληπτών.
Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της σε διάστημα δύο εβδομάδων, ώστε να λάβει το πακέτο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.