Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε την εισαγωγή ενός νέου συστήματος επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αυξημένη ανταποδοτικότητα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι οι επερχόμενες παρεμβάσεις στο σύστημα έχουν ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων για την εύρεση εργασίας, ενισχύοντας έτσι την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων με τρόπο που προάγει την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Τα όσα αναφέρει η Κεραμέως:
«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασxόληση.
«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις ευάλωτες εκείνες ομάδες, μας ενδιαφέρει να τονώσουμε την απασχόληση» ανέφερε σχετικά η κα Κεραμέως και σημείωσε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
«Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,9% περίπου το 2019, τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, τα προσωρινά στοιχεία έδειξαν την ανεργία κάτω από το 10% στο 9,6%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Οπότε το 9,6 είναι το πιο δύσκολο τώρα» δήλωσε εξηγώντας ότι πλέον φτάνουμε στο πιο δύσκολο τμήμα της ανεργίας.
Επιπλέον, η υπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω ενός προηγμένου μηχανισμού που έχει στη διάθεσή του. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει τη συστηματική συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, οι οποίες στη συνέχεια διοχετεύονται συνολικά στον τομέα της εργασίας και στην ευρύτερη κοινωνία. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα είναι ενήμεροι για τις τρέχουσες τάσεις και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις προκλήσεις των επόμενων ετών.
«Όλα αυτά τα στοιχεία να είναι περισσότερο γνωστά στον χώρο της εργασίας και να επικεντρωνόμαστε στο να καλλιεργούμε εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεται η κοινωνία, προκειμένου ακριβώς ο κόσμος να βρίσκει τη δουλειά που θέλει» σημείωσε η κα Κεραμέως.