Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα δημοσιευμάτων που προσφέρουν συμβουλές και κόλπα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά, ειδικά στη σωστή χρήση του καλοριφέρ. Οι χρήστες αναζητούν πρακτικές λύσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.
Πολλές από αυτές τις συμβουλές είναι πραγματικά χρήσιμες. Για παράδειγμα, το κουμπί εξοικονόμησης ρεύματος στα πλυντήρια μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 30%. Παρόμοια, τα αυτοκίνητα διαθέτουν λειτουργίες που βελτιώνουν την οικονομία καυσίμου.
Υπάρχουν και άλλες πρακτικές που, αν και ενδέχεται να έχουν μικρή επιρροή στους λογαριασμούς, μπορούν να προσφέρουν αθροιστικά οικονομία με την πάροδο του χρόνου. Παραδείγματος χάρη, τοποθετώντας εφημερίδες στην κατάψυξη ή αποσυνδέοντας τις συσκευές-«βρικολάκους» είναι μερικές απλές κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές συμβουλές που κυκλοφορούν ευρέως, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Ορισμένες από αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση:
1. Θα πρέπει να έχω τα καλοριφέρ ανοιχτά όλη μέρα και όχι να τα «ανοιγοκλείνω»
Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ότι η θέρμανση πρέπει να παραμένει ενεργοποιημένη για να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδικασία της ψυχρής εκκίνησης. Οι καταναλωτές συχνά πιστεύουν ότι η ενέργεια που απαιτείται για την επαναφορά της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώνεται αν διατηρηθεί μία σταθερή θερμοκρασία.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι πάντα αποδοτικό να αφήνετε τη θέρμανση ανοιχτή όταν δεν είστε στο σπίτι, ειδικά αν λείπετε για πολλές ώρες. Αν και η συνεχής θέρμανση μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
Σε ημέρες με πολύ κρύο, υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσουν οι σωλήνες αν η θέρμανση είναι εντελώς κλειστή. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν να διατηρείτε τη θέρμανση σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως 18 βαθμούς Κελσίου, κατά την απουσία σας. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτή η στρατηγική εξισορροπεί την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας με την προστασία του σπιτιού σας από τυχόν ζημιές λόγω του κρύου.
«Κρατήστε τη θέρμανση κλειστή όταν λείπετε από το σπίτι. Εάν δε θέλετε να επιστρέφετε σε μία κρύα ατμόσφαιρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη, για να ανοίγουν τα καλοριφέρ λίγο πριν φτάσετε στο σπίτι και να κλείνουν την ώρα που φεύγετε», αναφέρει ο οργανισμός εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust».
Πολλοί πιστεύουν ότι αν ρυθμίσουν το θερμοστάτη σε μια πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως 28 βαθμούς Κελσίου, το σπίτι τους θα ζεσταθεί πιο γρήγορα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα είναι λανθασμένη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας «CHiL», συνεργάτη του παρόχου ενέργειας «Energy North West», το μπόιλερ θερμαίνει το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στο θερμοστάτη δεν επιταχύνει τη διαδικασία θέρμανσης του χώρου.
Για βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι καλύτερο να ρυθμίσετε το θερμοστάτη σε μια λογική και άνετη θερμοκρασία, όπως 20-22 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η ρύθμιση εξασφαλίζει ότι το σπίτι θα ζεσταθεί με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς να σπαταλάτε ενέργεια, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση και τα υψηλά έξοδα θέρμανσης.
Τα τελευταία χρόνια, έχει διαδοθεί η ιδέα ότι βάφοντας το καλοριφέρ μαύρο, το σπίτι θα ζεσταίνεται πιο γρήγορα και οικονομικά. Αυτή η θεωρία κυκλοφορεί κυρίως στο διαδίκτυο και φαίνεται να έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η αντίληψη δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η χρώση του καλοριφέρ δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θέρμανσης ή τον χρόνο που απαιτείται για να ζεσταθεί ο χώρος.
Η θερμότητα που εκπέμπει ένα καλοριφέρ εξαρτάται κυρίως από την κυκλοφορία του ζεστού νερού και τη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στο σύστημα θέρμανσης. Επίσης, η απόδοση θέρμανσης εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η μόνωση του χώρου και η θέση του καλοριφέρ. Άρα, η βαφή του καλοριφέρ δεν συνιστά μια πρακτική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη βελτίωση της θερμικής άνεσης.
Η μόνωση του θερμαινόμενου χώρου είναι καθοριστική για τη διατήρηση της θερμότητας στο σπίτι. Μια καλή μόνωση βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εξασφαλίζει έναν άνετο και ζεστό χώρο. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να μην παραμελείτε τον αερισμό του σπιτιού σας.
Είναι κρίσιμο να αερίζετε τον χώρο σας τακτικά, ακόμα και για 10 λεπτά την ημέρα. Ο αερισμός συμβάλλει στη μείωση της υγρασίας και την πρόληψη σχηματισμού μούχλας. Η κακή κυκλοφορία του αέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα επιβλαβές περιβάλλον για την υγεία, καθώς η υγρασία και η μούχλα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλες δυσκολίες.