Στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στις προκλήσεις που προβάλλουν για την αγροδιατροφική οικονομία μέσα από τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική της ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας», αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο, με τίτλο «’Αλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «καθιστούμε την ελληνική γεωργία μοχλό ανάπτυξης και φέρνουμε την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο».
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα 450 χρόνια από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε κάλεσμα «να δούμε το μέλλον μέσα από μια νέα οπτική, αφού η πρωτόγνωρη πανδημία μάς έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας». Παράλληλα, ζήτησε από όλους «να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο».
Συνεχίζοντας, ο Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε ότι «η πανδημία σε συνδυασμό με τα συνεχώς εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αλλαγή των καταναλωτικών και διατροφικών προτύπων, και τη χρήση των εξ ορισμού φυσικών πόρων, όπως το νερό και η γη μας».
Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να προστατεύσουμε τη γεωργική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε, όχι μόνο την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια».
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκό Ένωση,o Σπήλιος Λιβανός είπε ότι «αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής έχει θέσει την “Πράσινη Συμφωνία” ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική, ενώ παράλληλα η στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα επικεντρώνονται στην επίτευξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων».
Όσον αφορά στη νέα ΚΑΠ, ο Σπήλιος Λιβανός, χαρακτήρισε καταλυτικό τον ρόλο της για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από 19,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, ποσό πολύ σημαντικό, που με ορθή και χρηστή διαχείριση, μπορεί να διαμορφώσει ένα ευοίωνο μέλλον στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας».
Σχετικά με τις συνδιασκέψεις για την ΚΑΠ και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε χθες, από τη Λάρισα, είπε ότι «θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με στόχο να πραγματοποιηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για όλους.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Σπήλιος Λιβανός, είπε ότι «εκτός από την ΚΑΠ υπάρχει ένα ακόμα αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική αγροτική οικονομία, αυτό του ταμείου ανάκαμψης» το οποίο, όπως τόνισε, «αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα» και πρόσθεσε:
«Μπροστά μας έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της αγροδιατροφής. Για να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία μοχλό ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, να φέρουμε την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο. Για μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αγροτική και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι συνυφασμένες και αλληλένδετες. Εξάλλου, από τη διαχειριστική ικανότητα των περιφερειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η επιτυχής αξιοποίησή τους».
Αναφερόμενος στην Αιτωλοακαρνανία, τόνισε ότι «έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αφού διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν πρωτοπόρο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως τα εύφορα εδάφη της, τα μοναδικά προϊόντα της γης της, τον υδάτινο πλούτο της, τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της και πάνω από όλα, τους ξεχωριστούς ανθρώπους της».
Σε αυτό το σημείο ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το κτήμα Πόλντερ, έκτασης 1.300 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα» και όπως συμπλήρωσε, «επετεύχθη η ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, ύψους 21.450.000 ευρώ».
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για τον νομό μας, την επόμενη μέρα της πανδημίας», ενώ αναφερόμενος στην Ναυπακτία είπε ότι «μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού» προσθέτοντας: «Τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη κι εγώ από τη θέση που βρίσκομαι θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην πανδημία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» και συμπλήρωσε: «Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Το όπλο μας είναι ο εμβολιασμός. Όπως λένε οι επιστήμονες, όποιος εμβολιάζεται σώζεται. Αν κάποιες χώρες προχωρήσουν και κάποιες μείνουν κλειστές, τότε αυτές οι χώρες που θα μείνουν φέτος κλειστές θα μείνουν δεκαετίες πίσω».
Το 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνεται από το «ALMA ANAPTIXIS», που αποτελείται από τους ομίλους μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Α.Ε.» και «Αγρίνιο 365 Ι.Κ.Ε.», ενώ την συζήτηση για την αγροτική ανάπτυξη συντόνισε η δημοσιογράφος, Νίκη Παπαδούλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ