Το δώρο Πάσχα θα είναι αυξημένο για 600.000 εργαζομένους, φέτος, επειδή αυξάνεται ο νέος βασικός μισθός από 780 ευρώ στα 830 ευρώ.
Ειδικότερα, αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, καθώς υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων, που σημαίνει ότι θα είναι αυξημένες κατά 6,5%.
Παραδείγματος χάρη, κάποιος που αμείβεται σήμερα με τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού, θα έπαιρνε δώρο Πάσχα 406,25 ευρώ, αλλά με την νέα αύξηση, θα λάβει δώρο Πάσχα 432,29 ευρώ.
Σε περίπτωση, όμως, που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Ο νέος βασικός μισθός αυξάνει το δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Ωστόσο, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή, όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Κλείδωσε η ημερομηνία για το Δώρο Πάσχα: Τόσα λεφτά θα πάρουν οι δικαιούχοι – Πότε μπαίνει λόγω Πρωτομαγιάς
Καθώς το Πάσχα του 2024 πλησιάζει, ένα αναμενόμενο γεγονός είναι η παρουσία του «Δώρου Πάσχα», το οποίο φέτος ενδέχεται να διατεθεί εκ των προτέρων.
Ειδικότερα, το δώρο του Πάσχα οφείλει να καταθέτεται πάντοτε μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.
Το φετινό Πάσχα έχει «πέφτει» την Κυριακή, 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη Τετάρτη την 1η Μαΐου, την Πρωτομαγιά. Παρόλο που η Πρωτομαγιά θα μετακινηθεί και η αργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Μαΐου, υπάρχει σημαντική πιθανότητα το δώρο του Πάσχα για το έτος 2024 να καταβληθεί την Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου.
Πως υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα:
Ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα για το έτος 2024 είναι μια διαδικασία που απαιτεί την χρήση του ιστοχώρου του ΚΕΠΕΑ, όπου με απλά βήματα μπορεί κανείς να προβεί στον υπολογισμό του. Αυτός ο υπολογισμός εξαρτάται από τον τύπο αμοιβής των εργαζομένων, είτε πρόκειται για ημερομίσθια είτε για μηνιαίο μισθό. Η περίοδος υπολογισμού αυτού του δώρου εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30η Απριλίου κάθε έτους.
Σε περίπτωση αμοιβής με μισθό, το ποσό του Δώρου Πάσχα υπολογίζεται ως 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ως ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες εργασίας. Εξαιρείται η περίπτωση που η εργασία προσφέρεται ανελλιπώς από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνονται υπόψη όλες οι νόμιμες απουσίες από την εργασία, όπως η ετήσια άδεια, η άδεια μητρότητας και η σπουδαστική άδεια.
Οι προυποθέσεις:
Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τις νόμιμες. Αν η εργασιακή σχέση λήφθηκε τέλος πριν από αυτήν την ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβλήθηκαν την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.
Τακτικές αποδοχές περιλαμβάνουν την αμοιβή για την τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, την υπερεργασία, την εργασία την Κυριακή και τις αργίες, καθώς και τα πριμ παραγωγικότητας και τα επιδόματα όπως το επίδομα κατοικίας, εφόσον χορηγούνται περιοδικά.
Στις τακτικές αποδοχές περιλαμβάνεται επίσης και το επίδομα άδειας. Έτσι, ο εργαζόμενος θα λάβει το Δώρο Πάσχα αυξημένο κατά τον ποσοστό του επιδόματος άδειας, το οποίο ανέρχεται σε 0,04166.