Ο χρυσός διαπραγματεύτηκε κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Άνοδος στην Τιμή του Χρυσού λόγω Δεδομένων για την Οικονομία των ΗΠΑ και Επιτοκίων
Οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν ισχυρότερη άνοδο από τις προβλέψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ενώ οι αιτήσεις για ανεργία σημείωσαν απρόσμενη μείωση, μετά από την αύξηση που είχε καταγραφεί λόγω του τυφώνα Helene.
Τα νέα οικονομικά στοιχεία προκάλεσαν άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου, γεγονός που επηρέασε την τιμή του χρυσού, η οποία ανήλθε σε νέο υψηλό των 2.687,67 δολαρίων ανά ουγγιά, πριν σημειώσει διόρθωση. Παράλληλα, η πτώση του ευρώ, που προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τρίτη φορά φέτος, συνέβαλε στην ενίσχυση του δολαρίου, επιδρώντας στη διαμόρφωση των τιμών του χρυσού.
Τέλος εποχής για τις χρυσές λίρες στην Ελλάδα – Γιατί τρέχουν να πουλήσουν όλα τα νοικοκυριά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το δεύτερο εξάμηνο του 2024 παρατηρήθηκε αυξημένη ρευστοποίηση χρυσών λιρών, γεγονός που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της τιμής τους. Η άνοδος αυτή στην τιμή της χρυσής λίρας και η επιφυλακτικότητα για περαιτέρω αύξηση της αξίας, εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας, οδήγησαν τα νοικοκυριά σε μαζικές πωλήσεις.
Αύξηση Ρευστοποίησης Χρυσών Λιρών και Μεγάλες Διαφορές Τιμών στην Τράπεζα της Ελλάδος
Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες πωλητές επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές της χρυσής λίρας, οι οποίες υπερβαίνουν τα 500 ευρώ ανά τεμάχιο, με την Τράπεζα της Ελλάδος να προβαίνει σε αυξήσεις της τιμής αγοράς στα επίπεδα των 600 ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε ρευστοποιήσεις 13.917 χρυσών λιρών, αριθμός που σημειώνει αύξηση 46% σε σχέση με τα 9.558 τεμάχια του αντίστοιχου τριμήνου του 2023. Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν πωληθεί 9.795 χρυσές λίρες.
Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις ανήλθαν σε 23.712 χρυσές λίρες, σημειώνοντας αύξηση 10% συγκριτικά με τα 21.542 τεμάχια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος είχε ξεπεράσει τα 500 ευρώ ανά τεμάχιο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, φθάνοντας στις 1 Αυγούστου στα 512,93 ευρώ, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων ετών. Στην αντίθετη πλευρά, η τιμή πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ίδια μέρα είχε ανέλθει σε 617,93 ευρώ ανά τεμάχιο, δημιουργώντας μία διαφορά της τάξης των 105 ευρώ ή 20,5%, που επισημαίνει την ανάγκη για υπομονή από τους επενδυτές στον τομέα του χρυσού.
Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ η ζήτηση για αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε δραματικά, με 1.533 τεμάχια αγορασμένα από ιδιώτες το δεύτερο τρίμηνο του 2024 – μειωμένα κατά 52% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 – το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν συνολικά 3.114 αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες, ποσό μειωμένο κατά 52% συγκριτικά με τις 6.921 αγορές του πρώτου εξαμήνου του 2023.