Ο χρυσός πήρε την ανιούσα σήμερα μέχρι τα 2.789,86 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο χθεσινό ρεκόρ.
Ιστορικό υψηλό κατέγραψε η χρυσή λίρα στις αγορές με την τιμή πώλησης να αγγίζει τα 685 ευρώ, φτάνοντας μια ανάσα από το ορόσημο των 700 ευρώ.
Επίσης η παγκόσμια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά περίπου 5% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ρεκόρ για την περίοδο και ανεβάζοντας την κατανάλωση πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Ο χρυσός πήρε την ανιούσα σήμερα μέχρι τα 2.789,86 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί χθες.
Η αύξηση – η οποία είδε τον όγκο να ανεβαίνει στους 1.313 τόνους – υποστηρίχθηκε από τις ισχυρότερες επενδυτικές ροές από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ατόμων υψηλού πλούτου, που βοήθησαν να αντισταθμιστεί η φθίνουσα όρεξη από την Ασία, ανέφερε ο χρηματοδοτούμενος από τη βιομηχανία όμιλος σε έκθεσή του την Τετάρτη.
Οι αγορές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού μετατράπηκαν σε κέρδη το τρίμηνο μετά από παρατεταμένες εκροές. ο χρυσός έχει εκτιναχθεί σε υψηλότερα επίπεδα φέτος, σημειώνοντας ράλι άνω του ενός τρίτου και σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ.
Το άλμα οφείλεται στην ισχυρή αγορά από τις κεντρικές τράπεζες και στην αυξημένη ζήτηση από πλούσιους επενδυτές, ενώ τα πρόσφατα κέρδη ενισχύθηκαν από τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς τη μείωση των επιτοκίων.
Τουρκία: Προκλητικός ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, απειλεί με πόλεμο τις χώρες της δύσης, εάν συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.
Όπως υπογράμμισε «αν η παγκόσμια αυτοκρατορική δομή συνεχίσει να επιτίθεται σε κάθε πεδίο στο μεγάλο τούρκικο έθνος, τότε το μεγάλο τούρκικο έθνος θα επιστρέψει στα σύνορα του Εθνικού Όρκου».
Ο «Εθνικός Όρκος» ή «Εθνικό Συμβόλαιο» (Misak-ı Millî) υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 28/1/1920 και αποτελούσε ουσιαστικά τους όρους που έθεταν για να υπογράψουν Συνθήκη Ειρήνης με τις δυνάμεις της Αντάντ, που ήταν οι νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Όρκο, που αποτελούνταν από 6 άρθρα, τα σύνορα της Τουρκίας θα έπρεπε να αποκατασταθούν στο σημείο που εκτείνονταν στις 17/10/1918 κατά την υπογραφή της Συνθήκης ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη μία πλευρά και των δυνάμεων της Αντάντ από την άλλη.
Στον χάρτη του «Εθνικού Όρκου», περιλαμβάνονταν τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, η δυτική Θράκη και η Μακεδονία έως και τη Θεσσαλονίκη, η Κύπρος, η Αντιόχεια, το Χαλέπι, η Τζαραμπλούς, η Ντερ αλ Ζορ, η Μοσούλη, το Κιρκούκ και η Σουλεϊμανγία.
Ο γνωστός εξόριστος Τούρκος διανοούμενος Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, ο οποίος ζει και εργάζεται στον Καναδά, σχολίασε καυστικά τις δηλώσεις του Μπουλούτ.
Σύμφωνα με τη τουρκική Wikipedia, ο Γιγίτ Μπουλούτ είναι οικονομικός αναλυτής, αρθρογράφος, παρουσιαστής και προεδρικός σύμβουλος. Μεταξύ 2009 και 2012, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο Habertürk TV, ενώ από το 2014 είναι επικεφαλής σύμβουλος οικονομικών θεμάτων της τουρκικής προεδρίας.
Ο Γιγίτ Μπουλούτ είναι ένας από τους επικεφαλής συμβούλους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.