Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα πάρετε τη νέα Επιδότηση για τα νοικοκυριά: Πόσα δικαιούστε για ρεύμα και πόσα για φυσικό αέριο

11:35
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Επιδότηση 39 ευρώ στο ρεύμα για νοικοκυριά και 65 ευρώ για επιχειρήσεις

Νέο πακέτο επιδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Advertisement

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η μέση ενίσχυση για τα οικιακά τιμολόγια διαμορφώνεται στα 39 ευρώ τον Φεβρουάριο έναντι 42 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση.

Advertisement

Για κατανάλωση ρεύματος για τις πρώτες 150 KWh η στήριξη διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση περιορίζεται στα 110 €/MWh από 120 ευρώ/KWh τον Ιανουάριο.

Advertisement

Έτσι, η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα οικιακά τιμολόγια ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Επιδότηση: Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ (από 180 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κι έτσι η επιδότηση ανά νοικοκυριό θα αγγίξει τα 51 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.

Advertisement

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Επιδότηση: Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, για τους οικιακούς καταναλωτές η ενίσχυση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και θα καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης.

Advertisement

Η επιδότηση θα αφορά τους πελάτες όλων των εταιρειών. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση του Φεβρουαρίου προβλέπεται να είναι στα 20 ευρώ/MWh αντί για 30 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η  ΔΕΠΑ θα προσφέρει 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση. Το όφελος είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Παράταση στο «Εξοικονομώ»

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Τα σενάρια για επιπλέον μέτρα στήριξης

Τη στιγμή που η ακρίβεια και η πανδημία αποτελούν τις μεγάλες πληγές για την κυβέρνηση, στο τραπέζι βρίσκονται επιπλέον μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια αυτή την στιγμή είναι τρία:

Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να μειώνει το ΦΠΑ στο 6% από 13% που είναι σήμερα, σε μία σειρά από βασικά τρόφιμα που απαρτίζουν το αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Ωστόσο, υπάρχουν δύο μειονεκτήματα σε αυτό το μέτρο. Το πρώτο ότι έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και το δεύτερο είναι αμφίβολο αν η μείωση θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή και σε τι ποσοστό.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ειδικά στην βενζίνη που ο εν λόγω φόρος είναι υψηλός. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει ένα γενικό όφελος, αλλά είναι οριζόντιο με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και δεν είναι στοχευμένο σε κοινωνικές ομάδες. Το θετικό σε αυτό είναι ότι η όποια ενδεχόμενη μείωση αποφασιστεί θα περάσει αμέσως στην κατανάλωση.

Το τρίτο σενάριο που αυτή την στιγμή φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα, είναι να δοθεί μία επιδοματικού χαρακτήρα ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια ανέργους.

Το εν λόγω μέτρο ναι μεν είναι στοχευμένο, ωστόσο έχει μικρή περίμετρο και αποκλείει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας η οποία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο.

«Οι ανατιμήσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο»

Παρόλο που στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη πως την Άνοιξη η κατάσταση θα είναι καλύτερη,  «νέα όπλα» προστίθενται στην φαρέτρα τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τόσο σε οικονομικό, όσο και στο υγειονομικό επίπεδο.

«Οι ανατιμήσεις -κυρίως στην ενέργεια, αλλά όχι μόνο- είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αναπόφευκτα πλήττει και τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 6,6% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός το Νοέμβριο εκτοξεύτηκε στο 6% το υψηλότερο σημείο εδώ και τριάντα χρόνια. Στις Η.Π.Α., αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 χρόνια και ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 7%», αναφέρουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΝΔ: Γιατί λήψη «στοχευμένων μέτρων» στήριξης

Η κυβερνητική πλευρά επισημαίνει ότι «Με πλήρη συναίσθηση του προβλήματος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση εφαρμόζουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στοχευμένα μέτρα, προκειμένου οι ανατιμήσεις στην ενέργεια να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο κύμα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παγκόσμια εξαίρεση. Λαμβάνονται μέτρα στήριξης, πάντοτε, όμως, με μετρημένα βήματα για να μην μπει σε κίνδυνο η σταθερότητα και η προοπτική της οικονομίας μας γεγονός που θα είχε δυσμενείς συνέπειες σε βάρος της χώρας και των πολιτών, ιδίως μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων.

Για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και ειδικότερα για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, έχουν ήδη διατεθεί, κατά το τελευταίο 4μηνο του 2021, 1,35 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και θα προστεθούν επιπλέον ποσά για το Φεβρουάριο με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα».

Μάχη και στο μέτωπο της πανδημίας

Στο μέτωπο της πανδημίας η κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με αυτά «τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με μόνιμο προσωπικό. 2.114 γιατρούς, 797 νοσηλευτές, 818 λοιπό προσωπικό. Σύνολο 3.729. Και τάχιστα με επικουρικό προσωπικό:1.941 γιατρούς, 8.726 νοσηλευτές και 5.065 λοιπό προσωπικό. Σύνολο:15.732».

Για την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας επισημαίνεται ότι: «Οι 1.105 κλίνες Μ.Ε.Θ. θα παραμείνουν παρακαταθήκη στο Ε.Σ.Υ.. Η Ελλάδα έχει σήμερα 13,5 κλίνες Μ.Ε.Θ. ανά 100.000 με ευρωπαϊκό μέσο όρο («Health an Glance: Europe 2020». OECD 2020) 12,9 κλίνες το 2018».

TAGS:
Advertisement