Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε έως και 70 ευρώ ανά 1000 ευρώ καταθέσεων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εδώ και ένα 8μηνο, πλήττει πλέον καίρια και τις καταθέσεις μας. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το «χτύπημα» είναι το ισχυρότερο που έχουν υποστεί οι καταθέτες εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ο πληθωρισμός αποτελεί τον «εχθρό» των καταθέσεών μας, αφού όσο υψηλότερα εκτινάσσεται, τόσο μικραίνει η αγοραστική δύναμη της αποταμίευσής μας.
Μπορεί ο πληθωρισμός να μην είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών, ωστόσο αυτό που είναι πρωτοφανές και καθιστά το «χτύπημα» στις καταθέσεις μας το ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια είναι το επιτόκιο.
Σύμφωνα με το fpress.gr, ο πληθωρισμός «τρώει» τις καταθέσεις μας και το επιτόκιο της Τράπεζας αναπληρώνει ένα μέρος της ζημιάς ή –όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στην σύγχρονη ιστορία- και το όλον. Στην παρούσα συγκυρία όμως, το επιτόκιο είναι μηδενικό.
Συνεπώς, ο πληθωρισμός «ροκανίζει» την κατάθεση και αναπλήρωση δεν υπάρχει από πουθενά. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό και στο επιτόκιο της τραπεζικής κατάθεσης. Ιδού και τα στοιχεία:
Ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο, εκτινάχθηκε στο 7,2%. Για τον Μάρτιο θα φτάσει κοντά στο 8% καθώς όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών, κάθε 10% αύξηση στο φυσικό αέριο, προκαλεί επιβάρυνση 0,2% στον πληθωρισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα ή στα τρόφιμα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο μέσος πληθωρισμός της χρονιάς.
Οι μεταβολές τιμών στα σημαντικότερα είδη τον Φεβρουάριο είχαν ως εξής:
Αυτός εκτιμάται ότι θα κλείσει στο καλύτερο πλέον σενάριο περίπου στο 5-5%, ενώ στο χειρότερο σενάριο θα κλείσει στο 7%. Άρα, σε μια κατάθεση της τάξεως των 10.000 ευρώ, η ζημιά μπορεί να φτάσει και στα 700 ευρώ (ή περίπου 70 ευρώ ανά 1000 ευρώ κατάθεσης).
Το επιτόκιο των καταθέσεων είναι σήμερα ουσιαστικά μηδενικό ακόμη και στις προθεσμιακές καταθέσεις, επομένως, τίποτα δεν αναπληρώνεται από τη ζημιά που κάνει ο πληθωρισμός.