mitsotakis-ston-kanada-to-epicheirimatiko-apotypoma-tis-episkepsis-toy-prothypoyrgoy-243928
20:38

Μητσοτάκης στον Καναδά: Το επιχειρηματικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού

20:38
News_Room

Μητσοτάκης: Το επιχειρηματικό αποτύπωμα της επίσκεψης στον Καναδά.

Οι τρεις «στυλοβάτες» της ελληνοκαναδικής συνεργασίας και τα επόμενα βήματα.

Advertisement

Με τις πολιτικές και διπλωματικές Ελληνο-καναδικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που επικυρώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Μόντρεαλ και Τορόντο, ένα από τα βασικά ζητούμενα για τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν η αποτύπωση της ραγδαίας βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας και στο οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο. Κάτι αναγκαίο, καθώς μιλάμε για μια οικονομία ελίτ, μέλους της G7 και με ΑΕΠ 2,1 τρισ. δολάρια.

Aν και τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η ισχυρή ανοδική δυναμική τόσο στο διμερές εμπόριο όσο και στις εκατέρωθεν επενδυτικές κινήσεις, η αλήθεια είναι ότι αμφότερα παραμένουν σε «χαμηλές πτήσεις», σε σύγκριση με τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες ανεπτυγμένες δυτικές -και όχι μόνο- οικονομίες, αλλά και αναντίστοιχες των πραγματικών ευκαιριών και δυνατοτήτων ανάπτυξης που υπάρχουν σε μια σειρά από τομείς.

Advertisement

Προς τούτο, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχε κατά την παραμονή του στα δυο οικονομικά κέντρα της χώρας, για να καλέσει δημόσια τις μεγάλες καναδικές επιχειρήσεις να θέσουν στο monitoring τους την Ελλάδα. Παρουσιάζοντας την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και την συνεχιζόμενη υπεραπόδοσή της σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές, τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε διάφορους κλάδους, με επίκεντρο την ενέργεια, τα logistics, τον τουρισμό κ.α. Και επί του πρακτέου, «σφραγίζοντας» με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, την προμήθεια των 7 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair DH 515 από την De Havilland.

Advertisement

Δυο συν μια εμβληματικές επενδύσεις

Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι δεδομένες και ο ορίζοντας ανοιχτός. Προς επίρρωση τούτων άλλωστε και το ότι δυο από τις πλέον εμβληματικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα των τελευταίων ετών έχουν καναδική προέλευση (Fairfax, Eldorado Gold), ενώ αντίστοιχα μια από τις κορυφαίες σε αξία ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό είναι το project φωτοβολταϊκών της Mytilineos στην επαρχία Alberta του Καναδά. Ζητούνται όμως, συνέχεια, διεύρυνση σε νέα πεδία και συμμετοχή νέων «παικτών» με απευθείας κινήσεις ή συνέργειες.

Η Eldorado Gold

Advertisement

Ευτυχής συγκυρία, η παρουσία στο Τορόντο και των τριών «στυλοβατών» της ελληνο-καναδικής συνεργασίας. Ο CEO της Eldorado Gold, George Burns, ο οποίος γνωρίζει από τους προκατόχους του, αλλά και από «πρώτο χέρι» τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε μια ξένη επένδυση στην Ελλάδα, γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια, ενστάσεις και τοπικές αντιδράσεις, ακόμα και την εχθρική στάση της ίδιας της κυβέρνησης. Ο Burns παρουσίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο απαιτητικό ακροατήριο του Economic Club of Canada, αποτελούμενο από ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων, αναλυτές, μέχρι και opinion leaders και περιέγραψε εν συντομία την αλλαγή κλίματος μετά το 2019 αναφορικά με τις επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας του στην χώρα μας, τονίζοντας την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της.

Ο G. Burns έχει αναδειχτεί σε «διαφημιστή» της χώρας μας, καθώς από καιρού σε καιρό στα διεθνή φόρα, -έτσι και στο Τορόντο, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες-, διακηρύσσει ότι «η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός, σταθερός και ανθεκτικός επενδυτικός προορισμός με αναδυόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης για το μέλλον».

Η Eldorado Gold, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, διαχειρίζεται μεταλλευτικά έργα σε Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί από το 2012 ως θυγατρική της, έχοντας ένα επενδυτικό πλάνο – μαμούθ ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Prem Watsa

Advertisement

Στο Τορόντο παρών και ο Prem Watsa, o Ινδο-καναδός επενδυτής, που επίσης σε πείσμα των δύσκολων καιρών των μνημονίων, επέμεινε στο «ελληνικό στοίχημα» και τελικά δικαιώθηκε. Η εταιρεία του, Fairfax Financial Holdings, διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 60 δισ. δολάρια, με το 5% εξ αυτών, ήτοι 3 δισ., επενδεδυμένα στην Ελλάδα κατά την τελευταία 12ετία, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό τομέα, στα ακίνητα και στη φιλοξενία. Eurobank, Eurolife, Grivalia Hospitality στο portfolio του, αλλά και συμμετοχές στην Mytilineos, Praktiker Hellas και Ant1+.

Με νοοτροπία μακροπρόθεσμου επενδυτή και έχοντας περάσει την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου επί 3 πρωθυπουργών, ξεκινώντας από το πολύ δύσκολο 2012, με το Grexit να «αιωρείται» πάνω από την ελληνική οικονομία, συνεχίζοντας και επιμένοντας παρά το εφιαλτικό 2015-16, όταν η χώρα έφτασε στο «χείλος του γκρεμού», και γνωρίζοντας την εκτόξευση μετά το 2018-19, διαφημιστής επίσης της Ελλάδας στους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς θεωρεί ότι διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, διότι αποτελεί διεθνή επενδυτικό κόμβο, με στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Εμπιστεύεται την κυβερνητική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ακόμη πιο φιλικού περιβάλλοντος για επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, και για επενδύσεις.

O Μυτιληναίος

Παρών στο Τορόντο και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο όμιλος του οποίου υλοποιεί τη γιγαντιαία επένδυση, ύψους 1,16 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια Καναδά) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,4 GW και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026-27, στην περιοχή Alberta, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023. Βασικός εταίρος της επένδυσης είναι η Westbridge Renewable Energy, της οποίας 5 θυγατρικές εξαγοράζονται πλήρως από τον ελληνικό όμιλο στο πλαίσιο της επένδυσης. Τα πάρκα θα λειτουργούν με συστήματα συσσώρευσης και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ικανότητας 1.200 MWh, ενώ αναμένεται να παράγουν 2,1 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας/ έτος, καλύπτοντας τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών.

Ο κ. Μυτιληναίος, επίσης πεπεισμένος για την αλλαγή σελίδας για την οικονομική προοπτική της Ελλάδας, αλλά και δεινός επικριτής (και ως πρόεδρος της Eurometax) των λαθών και των αβελτηριών της ΕΕ και των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά και του ενεργειακού κλάδου, συνάντησε στο Τορόντο τους κ. Μητσοτάκη και Τριντό και μίλησαν για τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και του Καναδά ευρύτερα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τέλος, πολλά υποσχόμενο για το μέλλον στοιχείο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού αποτέλεσε η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών και σημαντικών ελληνοκαναδών επιχειρηματιών με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα. Μεταξύ αυτών ο Στηβ Αποστολόπουλος της Triple Group of Companies ο οποίος είχε κάνει συζητήσεις για τη δημιουργία Data Center στην Ελλάδα και οι Τζέιμς Άνας και Τζόρτζ Μαυρουδής, Πρόεδρος και CEO της Guardian Capital Group.