Μηδενικός ο ΦΠΑ στις οικοδομές σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Η απόφαση αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μετά από την 1.1.2006.
Αυτή η απόφαση θα σημάνει μία σημαντική ενίσχυση της ζήτησης, αφού οι τιμές θα είναι κατά περίπου 20% χαμηλότερες. Αποτέλεσμα 100.000 ακίνητα που είναι σήμερα απούλητα να έχουν σημαντικές πιθανότητες να βρουν αγοραστή.
Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ, στα ακίνητα, θα ισχύσει για τις αντιπαροχές, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να φύγει το τεράστιο stock ακινήτων που υπάρχει στην αγορά σήμερα. Να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, με την ανέγερση νέων ακινήτων. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο των ακινήτων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Ο υποψήφιος αγοραστής πλέον, θα πληρώνει μόνο το 3% που είναι ο φόρος μεταβίβασης και δεν θα πληρώνει το 24% που είναι ο ΦΠΑ. Το κέρδος πλέον είναι διπλό. Από την μία ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης που έχει αδιάθετο ακίνητο θα αποκτήσει μία σημαντική ρευστότητα που ενδεχομένως θα κατευθυνθεί εκ νέου στην ανέγερση νέων οικοδομών. Θα επανακάμψει ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων που μέχρι σήμερα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.
Γιατί επιβλήθηκε ΦΠΑ 24%
Η επιβολή ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες οικοδομές επιβλήθηκε σε μια προσπάθεια να συλληφθεί μέρος της φοροδιαφυγής που υπήρχε στην οικοδομή, η οποία μέχρι τότε έτρεχε ανεξέλεγκτη.
Ωστόσο το 2006 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά καθώς οι εμπορικές τράπεζες κυνηγούσαν στην κυριολεξία τους καταναλωτές με προσφορές και δελεαστικά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα η οικοδομική δραστηριότητα σε όρους όγκου να έχει αύξηση πάνω από 20% από χρόνο σε χρόνο.
Σήμερα εκτιμάται ότι λόγω της κρίσης έχουν μείνει απούλητα περίπου 130.000 ακίνητα ηλικίας το πολύ μέχρι 12 ετών. Έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των στεγαστικών δανείων, ενώ ένας στους τρεις δυνητικούς δανειολήπτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.
Το αποτέλεσμα ήταν η προστιθέμενη αξία του ευρύτερου τομέα των κατασκευών να μειωθεί την περίοδο 2007-2017 κατά 51%, από 22,4 δισ. το 2007 σε 10,8 δισ. ευρώ το 2017. Η προστιθέμενη αξία του τομέα των κατασκευών αντιστοιχούσε το 2017 στο 5,2% του ΑΕΠ έναντι 8,8% στην ΕΕ28.
Δύο οι κατηγορίες αγοραστών με τον μηδενικό ΦΠΑ
Με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, οι αγοραστές θα είναι δύο κατηγοριών.
Αυτοί που θα αποκτήσουν σπίτι ως πρώτη κατοικία. Αυτοί δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο μεταβίβασης αρκεί φυσικά η αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το σχετικό αφορολόγητο όριο. Σήμερα είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Εκείνοι που θα αποκτούν το σπίτι ως δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία και οι οποίοι θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, συν το 10% του φόρου μεταβίβασης για τον Δήμο.
ΦΠΑ : Τι θα φέρει όμως στην αγορά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού;
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς πλήθος από μεταχειρισμένα ακίνητα θα αποκτήσουν ξανά μεγάλη ζήτηση. Για παράδειγμα ένα ακίνητο που τώρα κοστίζει 150.000 ευρώ, από την 1.1.2020 θα κοστίζει 121.000 ευρώ. Για κάποιον που το θέλει για πρώτη κατοικία. Και 125.000 ευρώ εάν το θέλει ως δευτερεύουσα. Ο μεν πρώτος θα έχει όφελος 29.000 ευρώ και ο δεύτερος 25.000 ευρώ.
Παράλληλα θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα η οποία έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 90% στα χρόνια της κρίσης. Με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας. Οι κατασκευαστές έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν από τις αρχές του 2020 να εκδώσουν οικοδομικές άδειες. Και να χτίσουν καινούργια διαμερίσματα καθώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο στοκ ακινήτων το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ. Και μετά το 2023 οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος.
ΦΠΑ και κέρδη για τις τράπεζες
Παράλληλα, η συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνει θεαματικά, όπως τόνισε, τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ένα ακόμα μέτρο το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην κτηματαγορά αλλά και στην οικονομία γενικότερα είναι η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κανείς για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του.