megales-ellinikes-alysides-poy-den-antexan-sti-krisi-evalan-loyketo-kai-prokalesan-thoryvo-me-to-kleisimo-toys-52102
17:52

Μεγάλες Ελληνικές αλυσίδες που δεν άντεξαν στη κρίση, έβαλαν λουκέτο και προκάλεσαν θόρυβο με το κλείσιμο τους

17:52
Newsroom

Στα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα πολλές μεγάλες εταιρίες -κολοσσοί θα λέγαμε- έκλεισαν βάζοντας λουκέτα. Επρόκειτο για μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ προσωπικό που παρά το δανεισμό τους έδειχναν να είναι εύρωστες και κανείς δεν πίστευε πως θα καταρρεύσουν ως τραπουλόχαρτα.

Ωστόσο, το 2020 η αγορά διαφαίνεται να ανακάμπτει με πολύ αργούς ρυθμούς καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει ρίξει παραγάδι σε ξένους επενδυτές προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μειώσει τη ανεργία και συγχρόνως  να ανέβουν οι πεσμένοι στα τάρταρα δείκτες της οικονομίας.

Advertisement

Φως στο τούνελ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Παρά την αναμφίβολη πτωτική τάση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που συνεχίστηκε και το 2019, όπως δείχνουν στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αρκετοί Έλληνες αποφάσισαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για το 2019 οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση ήταν 494, ενώ προχώρησαν σε έναρξη εργασιών 507.

Advertisement

Οι προοπτικές για το μέλλον φαντάζουν θετικές με τα επιχειρήματα δάνεια να δίνονται πλέον με επιτόκιο έως 3,5% το οποίο αναμένεται μάλιστα να μειωθεί.

Advertisement

Η αποκλιμάκωση των φορών αυξάνει την αισιοδοξία στην αγορά

Το αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι η  άμεση κατάργηση παρωχημένων θεσμών και γραφειοκρατικών εμποδίων, η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και οι  νέες διαδικτυακές μορφές του, καθώς και η αμφιλεγόμενη λειτουργία διαφόρων τύπων υπαίθριων εορταστικών και μη αγορών-παραλαϊκών.

Οι επιχειρήσεις που κατέρρευσαν η μια πίσω από την άλλη σαν τραπουλόχαρτα

Glou

Τον Ιούλιο του 2019 ο όμιλος Glou μετά από 34 χρόνια πορείας στην ένδυση και 42 καταστήματα  σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια έβαλε λουκέτο. Την περίοδο εκείνη κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ενώ ο ένας εκ  των ιδιοκτητών της, ο Αντώνης Γλου, είχε συλληφθεί για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο.

Advertisement

Raxevsky

Από το 2012 η λειτουργική κερδοφορία της εταιρίας ήταν αρνητική ενώ πολλά από τα καταστήματά της λειτουργούσαν με κόστος το οποίο ξεπερνούσε σημαντικά τις αντίστοιχες πωλήσεις. Έτσι το 2016 Raxevsky προσέφυγε στο πτωχευτικό δίκαιο αιτούμενη επιμήκυνση έως και 16 ετών για την εξόφληση των υποχρεώσεων της αλλά και ενδιάμεση χρηματοδότηση. Δεν τα κατάφερε τελικά να επιβιώσει ενώ τον Φεβρουάριο του 2019  άφησε  χρέη προς εργαζομένους και πιστωτές.

Μαρινόπουλος

Advertisement

Το δίκτυο των super market αριθμούσε στις 31/3/2016 συνολικά 406 εταιρικά καταστήματα και 329 καταστήματα σε καθεστώς δικαιόχρησης (franchise). Την 1η Μαρτίου του 2017μετονομάστηκαν σε Σκλαβενίτης λόγω εξαγοράς.

Fokas

Μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες ένδυσης και υπόδησης η «Fokas» έριξε ρολά κηρύσσοντας πτώχευση αφήνοντας πολλά εκατομμύρια χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες και εργαζόμενους.

Sprider

Τον Αύγουστο του 2013 η Sprider Stores διέθετε 44 μαγαζιά στην Ελλάδα, τρία στη Ρουμανία και ένα στη Βουλγαρία, έχοντας ήδη κλείσει από την αρχή της χρονιάς 45 καταστήματα. Τον Οκτώβριο του 2013 έβαλε οριστικό λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους.

Βέβαια δεν είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που έκλεισαν καθώς λουκέτο έβαλαν η Ηλεκτρονική Αθηνών, δύο ξένες εταιρίες σούπερ μάρκετ,  ο Μπενρουμπής με δικά του καταστήματα ειδών οικιακής χρήσης και η εθνική μας μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου με δίκτυο καταστημάτων στην Αττική.

Οι αλυσίδες που αποφάσισαν να επενδύσουν ελληνικά 

Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ήρθαν η Ashley Homestore και η Toys Center, οι οποίες άνοιξαν καταστήματα στο Smart Park. Παράλληλα, η αλυσίδα Μadame Coco,στέγασε τα κεντρικά της γραφεία στο Χαλάνδρι θέλοντας να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων.