kokkina-daneia-oi-nees-symfonies-poy-tha-allaxoyn-to-topio-87689
20:59

Κόκκινα δάνεια : Οι νέες συμφωνίες που θα αλλάξουν το τοπίο

20:59
Newsroom

Κόκκινα δάνεια : Η λύση της δημιουργίας μιας κεντρικής bad bank για όλο το τραπεζικό σύστημα είχε απορριφθεί στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Οι μόνοι διαθέσιμοι χρηματοδότες ενός τέτοιου εγχειρήματος, οι Ευρωπαίοι εταίροι δηλαδή, την απέρριψαν εξαρχής. Τα πράγματα όμως πλέον κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέρασαν πολλά χρόνια αναποτελεσματικής, διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες. Οι συμφωνίες που υλοποιούνται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα οδηγήσουν εν τέλει στη συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους των επισφαλειών υπό τον διαχειριστικό έλεγχο δύο ή το πολύ τριών εταιρειών.

Advertisement

Με τον τρόπο αυτόν επαγγελματίες του είδους, με αποκλειστικό αντικείμενο τις ανακτήσεις οφειλών, θα επιχειρήσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά που οι ίδιες οι τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πέτυχαν να φέρουν εις πέρας. Τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό. Και από την πλευρά τους τα πιστωτικά ιδρύματα θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη νέων εργασιών, δηλαδή στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Κόκκινα δάνεια : Δύο συμφωνίες

Δύο είναι οι συμφωνίες του εφετινού καλοκαιριού που θα ανατρέψουν πλήρως τους έως σήμερα συσχετισμούς. Το πρώτο αφορά την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του 80% της εσωτερικής μονάδας επισφαλειών του ομίλου στην πολυεθνική Intrum. Και την υπογραφή 10ετούς αποκλειστικής σύμβασης διαχείρισης όλων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ.

Advertisement

Το δεύτερο υλοποιείται από τη Eurobank με τη διάθεση ενός ανάλογου ποσοστού της θυγατρικής της στη διαχείριση επισφαλειών, Financial Planning Services (FPS), σε έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παγκοσμίως. Πρόκειται για την Pimco, με την οποία έχει ξεκινήσει αποκλειστικές συζητήσεις. Η εταιρεία θα πάρει «προίκα» το σύνολο των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων της Eurobank ύψους 25 δισ. ευρώ.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank έχει ήδη αναθέσει στην εταιρεία Cepal, όπου συμμετέχει με 45%, τη διαχείριση δανείων λιανικής ύψους 7 δισ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει σε ανεξάρτητο διαχειριστή στεγαστικά δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Ώστε να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής.

Συγκεντρώνονται σε εταιρείες τα κόκκινα δάνεια

Έως το τέλος του χρόνου από τα περίπου 80 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται σήμερα στους ισολογισμούς των τραπεζών, περισσότερα από 70 δισ. ευρώ δεν θα τους απασχολούν σε καθημερινή βάση.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών δε, περί τα 52 δισ. ευρώ, θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση δύο εταιρειών.

Advertisement

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια να κλέψουν μερίδια από μικρότερους παίκτες. Οι οποίοι λόγω αντιοικονομιών κλίμακας δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Όπως επισημαίνει σχετικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, η αλήθεια είναι πως είναι λίγοι οι διαχειριστές που έχουν σήμερα τη δυνατότητα να «σηκώσουν» εργασίες υψηλού όγκου.

Με τον τρόπο αυτόν μέσα στο 2020 αναμένεται η διαχείριση της συντριπτικής πλειονότητας των «κόκκινων» δανείων. Τόσο αυτών που θα έχουν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί όσο και εκείνων που θα παραμείνουν εντός τραπεζικών ισολογισμών. Να περάσει στα χέρια λίγων ανεξάρτητων εταιρειών.

Παράλληλα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου θα επιχειρήσουν την επέκταση και σε άλλους τομείς. Σε τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστερήσεων και αναζητούν εξειδικευμένες λύσεις.

Περισσότερο αποτελεσματικές οι νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Κεντρικό στόχο των ανεξάρτητων διαχειριστών αποτελεί η βελτίωση των οργανικών επιδόσεων. Δηλαδή η οριστική θεραπεία όσο το δυνατόν περισσότερων ανοιγμάτων τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί και το κλειδί για τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων σε βιώσιμα επίπεδα, με ανεκτό πιστωτικό κόστος.

Advertisement

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των τραπεζών σε αυτό το κομμάτι είναι μάλλον απογοητευτικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ. Μειωμένα κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 27,2 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο, η βελτίωση καταγράφηκε κυρίως λόγω των διαγραφών και των πωλήσεων χαρτοφυλακίων σε τρίτους και όχι στις επιτυχημένες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, η μείωση του α’ τριμήνου του 2019 προήλθε κατά 95% από τις δύο προαναφερθείσες πηγές.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον. Οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης, δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, παραμένουν περιορισμένες.

Ως εκ τούτου, οι νέοι διαχειριστές των εγχώριων δανείων καλούνται με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Κόκκινα δάνεια : Το υπόλοιπο

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το υπόλοιπο των ρυθμισμένων δανείων ανερχόταν σε 29,4 δισ. ευρώ, ποσοστό 37% επί του συνόλου των ανοιγμάτων. Ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια σημαντικής αύξησης των σχετικών μεγεθών.

Επιπλέον, θα πρέπει οι νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές, αντιστρέφοντας τις τρέχουσες τάσεις. Κι αυτό διότι το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση, παραμένει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.

Κόκκινα δάνεια : Η λύση έρχεται μέσω εταιριών που θα απαλλάξουν τις τράπεζες από το συγκεκριμένο μη διαχειρίσιμο βάρος.