“Επιταγή ακρίβειας” ονόμασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το επίδομα που θα δοθεί σε χιλιάδες νοικοκυριά, το Πάσχα.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι σχετικές αποφάσεις για το επίδομα θα ληφθούν μέσα στον Μάρτιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν περίπου στις 20 Μαρτίου και αφού προηγηθεί μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία της οικονομίας, αναφορικά με τα δημοσιονομικά, αλλά και την ανάπτυξη.
Εκτός απροόπτου, η “επιταγή ακρίβειας” θα χορηγηθεί λίγο πριν το Πάσχα και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 1 εκατ. πολίτες με χαμηλό εισόδημα (συνταξιούχοι, άνεργοι, κ.α.), ενώ το ύψος του επιδόματος θα είναι περίπου 300 ευρώ κατ’ άτομο.
Μία πρώτη απάντηση θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή, από την ΕΛΣΤΑΤ, που θα γνωστοποιήσει την ανάπτυξη του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα έκπληξη, που αν επιβεβαιωθούν, θα δείξουν ανάπτυξη τουλάχιστον 9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος έχει δηλώσει προ ημερών, ότι «η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 8,5%».
Αναφορικά με τα έσοδα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι κινήθηκαν ικανοποιητικά τον Φεβρουάριο, τηρουμένων των αναλογιών, καλύπτοντας έτσι τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών του Ιανουαρίου.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «θα υπάρχουν εξαγγελίες, εντός του Μαρτίου, όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα πρόκειται για μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».
Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητασοτάκης σημείωσε ότι «η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ό,τι μας επιτρέπεται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Από εκεί και πέρα, όμως, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές, είναι προφανές ότι θα υπάρχουν συνέπειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας».