Το επίδομα παιδιού για το 2025 αλλάζει, με αυξήσεις στα ποσά και νέα αυστηρότερα κριτήρια, που αποκλείουν χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους.
Ειδικότερα, οι δικαιούχοι του 2025, οι οποίοι θα κάνουν αίτηση για το επίδομα παιδιού, στις αρχές Μαρτίου, θα διαπιστώσουν ότι τα κριτήρια άλλαξαν, καθώς θα υπάρξει μία παραμετροποίηση μεταξύ της παλαιότητας του αυτοκινήτου, των κυβικών αλλά και των μελών της οικογένειας.
Για το επίδομα παιδιού, το όριο (ακόμη και αν μιλάμε για καινούριο αυτοκίνητο) θα είναι υψηλότερο από τα 1600 κυβικά, ενώ πολύ υψηλότερο θα είναι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού επηρεάζει χιλιάδες δικαιούχους
Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 700.000 δικαιούχους που λαμβάνουν το επίδομα παιδιού.
Αναλυτικότερα, από το 2025, θεσπίζονται περιουσιακά κριτήρια και τεκμήρια καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων, τα οποία σιγά- σιγά κλειδώνουν και στις καταθέσεις το όριο ενδέχεται να φτάσει στις 25.000 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα, ενώ για τα Ι.Χ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να φτάνει στις 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη είναι:
Κινητή περιουσία (Αυτοκίνητα, δίκυκλα)
Ακίνητη περιουσία (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια)
Εισόδημα από τρίτες πηγές (μετοχές, ομόλογα).
Η αξία της ακίνητης περιουσίας θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για την κινητή περιουσία, θα μπουν όριο καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη).
Στις καταθέσεις, το όριο ενδέχεται να φτάνει στις 25.000 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα, ενώ για τα Ι.Χ. θα μπει τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης που μπορεί να φτάνει στις 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Με βάση τις εκτιμήσεις, από τη θέσπιση των περιουσιακών κριτηρίων ενδέχεται να βγει εκτός επιδόματος παιδιού περίπου το 15% με 20% των δικαιούχων, δηλαδή 100.000 με 140.000 οικογένειες με υψηλή ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.
Οι αυξήσεις του επιδόματος παιδιού
Παράλληλα από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη.
Το επίδομα της τρίτης κλίμακας, από τα 28 ευρώ ανά τέκνο, αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Για παράδειγμα όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ το μήνα για ένα παιδί, τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
Όσοι είχαν δυο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ. Η αλλαγή κλίμακας ισοδυναμεί με αύξηση 60,7%.
Οι αυξήσεις συνοδεύονται από έκπτωση κατά 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος και θα παρέχεται για όσους έχουν εισόδημα που αυξήθηκε από μισθωτή εργασία και όχι από ελεύθερο επάγγελμα.
Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός που ασκεί παράλληλα και ατομικό επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, είναι πιθανόν να μην έχει την έκπτωση 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για το επίδομα παιδιού, επειδή θα έχει και εισόδημα ως ελεύθερος επαγγελματίες για τους οποίους δεν θα ισχύει η έκπτωση 20%.
Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο παιδιά και δυο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ, σήμερα δεν λαμβάνει επίδομα, γιατί υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας που ανήκει, αλλά από το 2025, το όριο εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαμορφωθεί στα 25.600 ευρώ, και θα λάβουν το επίδομα που για τα δυο παιδιά πάει στα 90 ευρώ μηνιαίως.
Ταυτόχρονα ωστόσο θα επωφεληθεί το 80% των δικαιούχων με την κατάργηση του επιδόματος της τρίτης κατηγορίας και την ενσωμάτωσή του στο επίδομα της δεύτερης.
Κόβουν το επίδομα παιδιού σε όσους έχουν τέτοιο αυτοκίνητο και πάνω από τόσα λεφτά στον τραπεζικό τους λογαριασμό
Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν φέτος εκτός του επιδόματος τέκνων εξαιτίας των κριτηρίων που εισήχθησαν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό το ελάχιστο ποσό εισοδήματος προσμετράται υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως πραγματικού κέρδους, με αποτέλεσμα πολλοί να υπερβαίνουν το όριο του επιδόματος τέκνων και να το χάνουν.
Νέες Προσαρμογές Από το 2025: Αξία Αυτοκινήτου και Καταθέσεις
Από την αρχή του 2025, οι αλλαγές θα επεκταθούν και σε άλλες παραμέτρους. Αυτή τη φορά, θα εξετάζονται τόσο η αξία του αυτοκινήτου όσο και οι τραπεζικές καταθέσεις των δικαιούχων, με τις αποφάσεις να έχουν ήδη «κλειδώσει». Τα τελικά όρια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν αν διατηρούν το δικαίωμα στο επίδομα.
Κριτήρια Αυτοκινήτου: Ηλικία και Κυβισμός
Το τεκμήριο αυτοκινήτου, όπως προσδιορίζεται από την Εφορία, θα αποτελεί κομβικό παράγοντα στον αποκλεισμό ορισμένων από το επίδομα. Ειδικότερα, όσο πιο νέο και μεγάλης ισχύος είναι το αυτοκίνητο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συνιστά «κόφτη» για το επίδομα τέκνων. Για παράδειγμα, ένα καινούργιο τζιπ 2.500 κυβικών που έχει ετήσιο τεκμήριο 13.300 ευρώ θα ακυρώνει τη δυνατότητα λήψης του επιδόματος. Ωστόσο, τα ακριβή όρια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και είναι πιθανό να κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, καθώς οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες δικαιολογημένα ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο όχημα από μια οικογένεια με ένα παιδί.
Καταθέσεις Τραπεζικών Λογαριασμών: Νέος Παράγοντας Αξιολόγησης
Ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την καταβολή του επιδόματος είναι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων. Τα συνολικά υπόλοιπα σε όλους τους λογαριασμούς θα αθροίζονται, με το όριο που θα καθοριστεί να ξεπερνά εκείνο που ισχύει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι καταθέσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο όριο, η παροχή του επιδόματος θα διακόπτεται.