«Εύκολες λύσεις όπως η εύκολη πίστωση, που οδήγησε στη χρεοκοπία και η καταβαράθρωση των μισθών και η εσωτερική υποτίμηση, είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της κοινωνίας».
Αυτό σημείωσε σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου των Κωστή Βαΐτσου και Βλάση Μισσού με τίτλο «Πραγματική Οικονομία: Εμπειρίες Ανάπτυξης, Κρίσης και Φτωχοποίησης στην Ελλάδα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαιότητα η ανάπτυξη μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος».
Επιτυχία της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός την απαλλαγή από μνημόνια και επιτροπεία και πρόσθεσε: «δημιουργούμε στέρεο έδαφος για να σχεδιάσουμε το μέλλον, για ένα αναπτυξιακό άλμα».
«Όμως είναι απαραίτητος ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και μία ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία για τις αλλαγές αυτές» όπως σημείωσε ο ίδιος.
«Ρηχές θεωρήσεις κατανόησαν την κρίση με όρους στενά δημοσιονομικούς» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι δημοσιονομικές ερμηνείες λειτούργησαν ως άλλοθι για την ενοχοποίηση μισθών και κοινωνικού κράτους και για τη δικαιολόγηση της τιμωρητικής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης».
«Η οικονομία είναι αλληλένδετη με την κοινωνία και η ανάπτυξη δεν μπορεί να συνίσταται μόνο σε οικονομικούς δείκτες αλλά και στην απεικόνιση αυτών στη ζωή των πολιτών, στη συνοχή της κοινωνίας και στην προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης.
Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, όσον αφορά τα οικονομικά και τα πολιτικά θέματα της Ελλάδας, είναι σίγουρο πως θα συζητηθεί στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της χώρας.