foyskonei-ton-logariasmo-amp-038-tinazei-to-portofoli-sas-i-syskeyi-poy-prepei-na-apenergopoieite-otan-feygete-apo-to-spiti-336304
12:43

Φουσκώνει τον λογαριασμό & τινάζει το πορτοφόλι σας: Η συσκευή που πρέπει να απενεργοποιείτε όταν φεύγετε από το σπίτι

12:43
Γιώτα Κορώνα

Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα νοικοκυριά, καθώς η αύξηση του κόστους επιβαρύνει οικονομικά πολλές οικογένειες. Ανάμεσα στις ηλεκτρικές συσκευές, ο θερμοσίφωνας ξεχωρίζει ως ένας από τους βασικούς παράγοντες υπερβολικής κατανάλωσης.

Η Αόρατη Σπατάλη Ενέργειας

Ο θερμοσίφωνας συχνά παραμένει ενεργοποιημένος για λόγους ευκολίας, προκαλώντας αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας. Ενώ πολλοί αναγνωρίζουν τη «λανθάνουσα» κατανάλωση συσκευών όπως τηλεοράσεις και φορτιστές, λίγοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο του θερμοσίφωνα. Η διατήρηση του σε λειτουργία, ειδικά όταν το σπίτι είναι άδειο, αυξάνει άσκοπα τους λογαριασμούς ρεύματος.

Advertisement

Μια απλή λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η συστηματική απενεργοποίησή του όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτή η ενέργεια όχι μόνο μειώνει την κατανάλωση αλλά συμβάλλει και στη μακροχρόνια προστασία της συσκευής από φθορές.

Advertisement

Η Επιβάρυνση από τον Θερμοσίφωνα

Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας για να διατηρεί το νερό ζεστό ανά πάσα στιγμή. Όταν παραμένει ενεργός συνεχώς, ιδίως κατά τη διάρκεια απουσιών, αποτελεί σημαντικό οικονομικό βάρος. Επιπλέον, η συνεχής λειτουργία του αυξάνει την πιθανότητα βλαβών και μειώνει τη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Advertisement

Η εξοικονόμηση μπορεί να γίνει εύκολα εφικτή με τη συνήθεια της απενεργοποίησης της συσκευής μετά τη χρήση. Οι ειδικοί συνιστούν την αποσύνδεση του θερμοσίφωνα όταν το σπίτι παραμένει κενό, ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Απλές Πρακτικές για Μείωση του Κόστους

Η διαχείριση της χρήσης του θερμοσίφωνα αποτελεί βασικό βήμα για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως η αποφυγή αλόγιστης χρήσης και η προσαρμογή της λειτουργίας του στις πραγματικές ανάγκες, τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά.

Advertisement

Οι λύσεις είναι απλές, αλλά η εφαρμογή τους απαιτεί συνέπεια. Μια συνειδητή προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης μπορεί να επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα τόσο στον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και στη βιωσιμότητα των ενεργειακών πόρων.

Είναι οριστικό: Τέλος εποχής για την ΔΕΗ – Η έκτακτη ανακοίνωση για το ρεύμα

Η ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της στην Ελλάδα και θα διακοπεί οριστικά μέχρι το 2026, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αλέξιος Παΐζης, από τη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως υπογράμμισε, από το βήμα του συνεδρίου «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit – Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe» κρίνεται αναγκαία η άμεση δρομολόγηση δημιουργίας νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου, «μιας και θα είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη για να μας βοηθούν».

Σχετικά με το θέμα του λιγνίτη, ο ίδιος επεσήμανε ότι μπορεί να διατηρήσουμε τα εναπομείναντα εργοστάσια μόνο ως απόθεμα, προκειμένου να μπορούμε να διασφαλίζουμε την επάρκεια.

Αντικαθίσταται η ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη

Ωστόσο, η παραγωγή από λιγνίτη ολοένα και μειώνεται «και αυτό είναι σωστό, γιατί κάθε τεχνολογία έχει τον κύκλο ζωής της και πλέον απαιτείται αυτός να κλείσει», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό μείγμα, ανέφερε ότι το 2010, αυτό αποτελούταν από 45% λιγνίτη και 5% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σήμερα τα αντίστοιχα νούμερα είναι «λιγότερο από 10% λιγνίτη και 40% ΑΠΕ», ενώ το φυσικό αέριο, φτάνει σήμερα στο 30% από 10% πριν από 14 χρόνια.

Όσον αφορά την ενέργεια που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τόνισε ότι το 2010 παρήγαν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που όμως ήταν παραπλανητικό «και δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Τα θέματα όμως με την ξηρασία παρουσιάζονται τώρα και δεν είναι φαινόμενα του 2024, αλλά έχουν εξελιχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

Για την ξηρασία και τα προβλήματα που δημιουργεί, εξήγησε πως «ένας τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Υπάρχει δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε υποδομή αποθεμάτων και αυτές οι μονάδες να λειτουργούν σήμερα συμπληρωματικά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο, που είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή. Οπότε μπορούμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που θα μας δίνει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων με το φυσικό αέριο».