Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσκασαν πριν 10′: Πολύ κακά μαντάτα για όσους νοικιάζουν σπίτι στην Θεσσαλονίκη – Μεγάλη αναστάτωση στην πόλη

11:53
Γιώτα Κορώνα

Με την προοπτική της λειτουργίας του μετρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρατηρείται έντονη αύξηση των τιμών στα ακίνητα, τα οποία προορίζονται για επαγγελματική χρήση καθώς και για οικιστικούς σκοπούς.

Αυξημένες τιμές στα ακίνητα και ενοίκια λόγω της λειτουργίας του μετρό στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα συμβόλαια μίσθωσης που έχουν υπογραφεί τα τελευταία τρία χρόνια περιλαμβάνουν ρήτρες για την αναπροσαρμογή των ενοικίων, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 50% πριν και μετά την έναρξη της λειτουργίας του μετρό. Ειδικότερα, όσο πιο κοντά βρίσκεται ένα ακίνητο στη στάση του μετρό, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο μίσθωμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τοποθεσίας στην αγορά ακινήτων της περιοχής.

Advertisement

Έκρηξη τιμών στα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με αναφορές που μεταδίδονται από τη δημόσια τηλεόραση, παρατηρείται δραματική αύξηση στα ενοίκια των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, κατάστημα επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων στην κάτω πλευρά της οδού Εγνατίας, το οποίο δύο χρόνια πριν ενοικιαζόταν για 1.500 ευρώ, σήμερα η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 2.000 ευρώ. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιδεινωμένη στην άνω πλευρά της ίδιας οδού, όπου κατάστημα ίδιων διαστάσεων, που πριν από δύο χρόνια είχε μίσθωμα 800 ευρώ, τώρα απαιτεί 1.500 ευρώ.

Επιπλέον, στην οδό Δελφών, ένα κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο νοικιαζόταν παλαιότερα προς 600 ευρώ, τώρα κυμαίνεται από 900 έως 1.000 ευρώ. Αυτές οι σημαντικές ανατιμήσεις υπογραμμίζουν την ένταση της ζήτησης για εμπορικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επικείμενης λειτουργίας του μετρό και της μεταβολής της αγοράς ακινήτων στην περιοχή.

Advertisement

Άσχημα νέα για όσους χρωστάνε ενοίκια, δεν την γλυτώνουν – Κόλπο της κυβέρνησης… σώζει τους ιδιοκτήτες

 

Advertisement

Ιδιαίτερα άσχημα είναι τα νέα για εκείνους που χρωστάνε ενοίκια, καθώς η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Αρκετοί είναι εκείνοι που χρωστούν χρήματα και δεν πληρώνουν τα ενοίκιά τους, όμως η κυβέρνηση φέρνει νέα κόλπα στο προσκήνιο έτσι ώστε το συγκεκριμένο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα κι αποτελεσματικά.

Δεν τη γλυτώνεις αν χρωστάς ενοίκια – Το νέο κόλπο της κυβέρνησης

Advertisement

Ενοίκια: Έρχεται το Μητρώο Παρακολούθησης Χρέους – Ανάχωμα στα «φέσια».

Επιχειρείται να μπει φρένο στα χρέη των ενοικιαστών με το Μητρώο Παρακολούθησης Χρέους

Μπλόκο στα φέσια από απλήρωτα ενοίκια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο νέος Big Brother του ιδιωτικού χρέους που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ιστορίες κακοπληρωτών που άλλαζαν το ένα σπίτι μετά το άλλο αφήνοντας και από ένα «φέσι» στο ιδιοκτήτη θα αποτελούν παρελθόν.

Advertisement

Ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, νερού, δάνεια, όλες οι οφειλές των πολιτών θα καταγράφονται σε αυτό τον νέο «Τειρεσία».

Έτσι πριν ο εν δυνάμει ενοικιαστής δηλώσει το ενδιαφέρον του για ένα ακίνητο, ο ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το συναλλακτικό του προφίλ-Για την ακρίβεια πως πλήρωνε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Η προσπάθεια που θα γίνει από την κυβέρνηση είναι να προσδιοριστεί η μαύρη τρύπα του ιδιωτικού χρέους και όχι μόνο βέβαια καθώς θα παρακολουθείται και η εξέλιξη του.

Είναι ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν γίνει τα «πρώτα» βήματα αυτού του έργου.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε έχει προχωρήσει ήδη στη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους» του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προϋπολογισμού 1,145 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους.

Με βάση το σύστημα αυτό θα καθίσταται δυνατή η συλλογή δεδομένων από πιστωτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σχετικά με το υφιστάμενο χρέος, καθώς και η επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Τι θα καταγράφει το Μητρώο

 

Στο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα καταχωρούνται δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παροχής πίστωσης (τράπεζες, Δημόσιο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι επιχειρήσεις τους, νομικά πρόσωπα κάθε μορφής), προκειμένου να προσδιορισθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενο και μη) και οι τάσεις διακύμανσής του.

Στο Μητρώο θα καταγράφονται μη προσωποιημένες πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, ληξιπρόθεσμες και μη και ιδίως: η φύση της οφειλής, οι βασικοί όροι της οφειλής, (αρχικό και τρέχον ύψος, προσαυξήσεις και πρόστιμα, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο) και οι τυχόν μεταβολές τους, οι εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής και η αποτίμησή τους, οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος των καταβολών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής, ρυθμίσεις της οφειλής και πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν, καθώς και η πορεία της δικαστικής προσβολής τους.

Θα καταγράφονται επίσης γενικά στοιχεία των οφειλετών τα οποία δεν θα επιτρέπουν την ταυτοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα καταγράφονται ηλικία, τόπος κατοικίας και εργασίας, επάγγελμα και για τα νομικά πρόσωπα κλάδος δραστηριότητας, έδρα, μέγεθος.

Aπό πού θα αντλούνται στοιχεία

Το Μητρώο θα είναι διασυνδεδεμένο με τον Τειρεσία, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία θα καταρτίζει ανά εξάμηνο Έκθεση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας των ανωτέρω πληροφοριών και της συσχέτισής τους με οικονομικούς δείκτες, θα καταρτίζεται Έκθεση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει δεδομένα ανάλυσης και πρόβλεψης για την υλοποίηση πολιτικών που θα διευκολύνουν τον σχεδιασμό δημόσιας στρατηγικής για την αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

TAGS:
Advertisement