Επιταγή ακριβείας, ύψους 300.000.000€, η οποία θα προκύψει από έσοδα απ’ την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων, σχεδιάζει η κυβέρνηση για χιλιάδες δικαιούχους.
Συνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν διαφορά κάτω από 10 ευρώ, θα λάβουν 150 ευρώ, ενώ συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη μέχρι 1.600 ευρώ, θα λάβουν από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων και άτομα με αναπηρίες, θα λάβουν επίσης ενίσχυση. Το ποσό των 150 ευρώ για συνταξιούχους αφορά περίπου 1 εκατ. δικαιούχους.
Παράλληλα επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν 700.000 συνταξιούχοι, με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα.
Εξετάζεται να δοθεί όπως πέρσι, δηλαδή για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ, θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1100 ευρώ σύνταξη, επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ, επίδομα 100 ευρώ.
Για το επίδομα παιδιού, στους 800.000 δικαιούχους θα δοθεί επιπλέον μιάμιση δόση. Εξετάζεται επίσης ενίσχυση ύψους 200 ευρώ για τα ΑμεΑ και επιπλέον δόσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι δικαιούχοι ήταν οι εξής:
–800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που έλαβε τον Δεκέμβριο 2023 μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
– 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
– 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ έλαβαν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
Η επιταγή ακριβείας είναι αφορολόγητη και δεν μπορεί να κατασχεθεί ή να συμψηφιστεί με χρέη. Δεν επηρεάζει άλλες κοινωνικές παροχές.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες, αξιοποιώντας τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συνταξιούχοι θα είναι οι βασικοί ωφελούμενοι αυτού του επιδόματος. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) έχει ξεκινήσει μια διερεύνηση για να καθορίσει τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων που θα χάσουν την αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το ΥΠΕΘΟ θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι άλλοι μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του επιδόματος, το οποίο θα έχει τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και θα καταβληθεί κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Αναμένεται ότι αυτή η ανάλυση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρωθούν, τα 250 εκατομμύρια θα διατεθούν για το επίδομα, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αν ακολουθηθεί το παλαιότερο μοντέλο για το κοινωνικό μέρισμα, οι δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα. Το επίδομα θα κυμανθεί από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Αν υπάρχουν υπόλοιπα χρήματα, στη λίστα των δικαιούχων θα προστεθούν:
Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Από 1η Ιουλίου 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί (13% από 24%) θα γίνει μόνιμος, με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) για καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε παραγγελίες takeaway και delivery, με ετήσιο κόστος 65 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, για τα σερβιριζόμενα ροφήματα, ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα στο 24% οφείλεται στην πρόσθετη υπηρεσία που παρέχεται σε σχέση με τα προϊόντα takeaway και delivery. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών προέρχεται από παραγγελίες εκτός καταστήματος.
Είναι αβέβαιο αν οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν την αύξηση του φόρου στα σερβιριζόμενα ροφήματα ή αν αυτή θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.