Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας αναδιαμορφώνει διαρκώς τις καθημερινές μας συνήθειες, επηρεάζοντας ακόμα και τις συναλλαγές μας. Οι πιστωτικές κάρτες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, αναμένεται σύντομα να περάσουν στο περιθώριο, καθώς η βιομετρική τεχνολογία θα καταλάβει κεντρική θέση στις οικονομικές συναλλαγές μέχρι το 2030. Αυτή η αλλαγή θα προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και ευκολία στους καταναλωτές.
Κορυφαίες εταιρείες, όπως η Amazon και η Apple, έχουν ήδη εισάγει βιομετρικές τεχνολογίες, όπως το Face ID, στις συσκευές τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τις νέες μεθόδους αναγνώρισης. Οι μελλοντικές συναλλαγές δεν θα περιορίζονται μόνο στην αναγνώριση προσώπου αλλά θα περιλαμβάνουν ακόμα και την ταυτοποίηση μέσω της παλάμης, προσφέροντας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στους χρήστες.
Αν και οι πλαστικές κάρτες δεν θα εξαφανιστούν άμεσα, ο στόχος είναι να αντικατασταθούν πλήρως μέσα στην επόμενη εξαετία. Αυτή η τεχνολογική στροφή προϋποθέτει ότι οι χρήστες και οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως τερματικά POS και συσκευές με βιομετρική αναγνώριση, για την υποστήριξη αυτών των νέων λειτουργιών.
Οι τομείς που θα πρωτοστατήσουν στην υιοθέτηση της βιομετρικής τεχνολογίας είναι το λιανικό εμπόριο, οι τράπεζες, η υγεία και η φιλοξενία. Η αξιοπιστία της βιομετρικής αναγνώρισης είναι εξαιρετικά υψηλή, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95% έως 99%, ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, όπως οι συνθήκες φωτισμού ή η φθορά των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενδέχεται να επηρεάσουν την ακρίβεια της τεχνολογίας.
Πρωτοπόρες στην εφαρμογή των νέων αυτών τεχνολογιών θα είναι χώρες με ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, με το λιανικό εμπόριο, τις τράπεζες και τον τομέα της φιλοξενίας να υιοθετούν πρώτοι αυτές τις καινοτομίες.
Ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό, όμως πλέον έγινε κι επίσημο, καθώς η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα συγχωνεύτηκαν σε μια ενέργεια που θα φέρει αλλαγές στην αγορά.
Εδώ και καιρό ήταν γνωστό πως οι συγκεκριμένες δύο τράπεζες θα έκαναν το επόμενο βήμα και θα πήγαιναν στη λογική της συγχώνευσης, όμως τίποτα δεν ήταν επίσημο μέχρι που πλέον όλα πήραν το δρόμο τους και τυπικά.
Έσκασε η βόμβα στην αγορά, με μία μεγάλη συγχώνευση δύο ελληνικών τραπεζών. Πλέον Attica Bank και Παγκρήτια γίνονται ένα και συγχωνεύονται, υπό την πίεση του “τελεσιγράφου” της ΤτΕ.
Το ΤΧΣ και η Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου κατέληξαν σε συμφωνία για τα κεφάλαια που θα εισφέρει κάθε πλευρά και για τους λοιπούς όρους συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Πλεόν το μόνο που απομένει είναι οι νομικές αποσαφηνίσεις στους όρους της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε πλήρες κείμενο.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτή τη συγχώνευση, δεν ήταν μία άκοπη διαδικασία. Προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα με συνεχείς πιέσεις από την ΤτΕ, η οποία έθεσε πενθήμερη προθεσμία, ζητώντας με επιστολή της από την Attica Bank να της υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».
Ζήτησε επίσης σχέδιο συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας με αποσαφηνίσεις ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, θα καλύπτει τους μίνιμουμ εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβανομένων υπόψη και των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση υπαγωγής δανειακών χαρτοφυλακίων της στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».
Υπολογίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ.
Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυγίανση της Attica Bank και για την κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τη νέα τράπεζα.