Άνοδος σημειώνεται στην τιμή της ντομάτας καθώς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, περιοχές όπου παραδοσιακά καλλιεργείται το προϊόν, όπως η Ιεράπετρα στην Κρήτη, ή έχουν καθυστερήσει τις καλλιέργειες ή αρκετά στρέμματα δεν θα φυτευτούν.
«Το θέμα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα με την ντομάτα και την τιμή της, έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες. Κύριο θέμα είναι ότι λόγω ανομβρίας αρκετοί παραγωγοί αποφάσισαν να μην φυτέψουν την συνηθισμένη εποχή φύτευσης. Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στον χειμώνα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να έχει νερό», λέει ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, γραμματέας Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας.
«Άλλος παράγοντας είναι η έλλειψη εργατών γης», συμπληρώνει.
«Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις που γίνονται αποτελούν διατροφικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Τα εισαγόμενα και ιδιαίτερα από Τουρκία, περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων», τονίζει ο κ. Βιαννιτάκης.
Ακριβότερο θα πληρώσουμε και το ελαιόλαδο, αφού «λόγω της ανομβρίας» θα έχουμε μειωμένη παραγωγή.
«Δεν θα πέσει κάτω από τα περσινά επίπεδα».
Κοκκινιστά γιουβαρλάκια: Ξεχάστε εκείνα που ξέρατε. Πάνε τα γιουβαρλάκια σε σούπα. Υπάρχουν και άλλες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε κοκκινιστά γιουβαρλάκια, μέσα από μία γευστική, νόστιμη, γρήγορη και οικονομική συνταγή. Αναλυτικότερα:
– 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
– 1 αυγό
– 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο (ή πολύ ψιλοκομμένο)
– 1 καρότο ψιλοτριμμένο
– 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1/4 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
– 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
– 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
– Αλάτι
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
– 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 2 πατάτες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς
– 2 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα
– 2 φλιτζάνια νερό
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό
– Για τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το αβγό, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε ένα δίσκο. Για σπυρωτό ρύζι στα γιουβαρλάκια, το μουλιάζουμε σε νερό για 15 λεπτά.
– Για τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το νερό, τη ντομάτα και τα κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και όλα μαζί τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα ντομάτας για περίπου 25 με 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα. Τέλος αλατοπιπερώνουμε τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια.