Τον νέο κατώτατο μισθό θα εισηγηθεί τη Δευτέρα 26/7 στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το «πράσινο φως» για την συμβολική του αύξηση κατά 2% (13 ευρώ). Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ, από τα 650.
Σημειώνεται πως το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ. Η εφαρμογή δε θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα στους εργαζόμενους μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%. Από την άλλη πλευρά σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.
Ωστόσο για την τελική απόφαση , ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των εργαζόμενων και οι ανατιμήσεις των προϊόντων καθώς και η ψυχολογία της αγοράς.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου, η έστω και συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
795.6 ευρώ για το μισθωτό με προϋπηρεσία 6 – 9 χρόνια
Έτσι ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ.
Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ.
Την ίδια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς ακολούθησαν και άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Μάλτα (1%), η Πολωνία 7.7% και η Κροατία 4.6%. Τη μεγαλύτερη αύξηση 16.3% αποφάσισε η Λετονία η οποία όμως αντιστοιχεί σε μόλις 0.41 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.