Σε εξωφρενικά επίπεδα αναμένεται να φτάσει η τιμή της βενζίνης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Με την κρίση στην Ουκρανία να φέρνει κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων το ενεργειακό εμπάργκο από ΗΠΑ και Βρετανία, όλα δείχνουν πως ο καλπασμός των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, καύσιμα, θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα.
Βενζίνη στα 2,5 ευρώ το λίτρο έως το τέλος της εβδομάδας
Στην εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας προχώρησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.
Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύουν» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.
Παράλληλα, εξήγησε ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.
Το brent στα 132 δολάρια το βαρέλι
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανεβάσει την τιμή των καυσίμων κατά μ.ο. περίπου 20 λεπτά ακολουθώντας το ράλι των διεθνών τιμών. Την Τρίτη το brent έφτασε τα 132 δολάρια το βαρέλι, ενώ με την ανακοίνωση Μπάιντεν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο.
«Είναι θέμα ημερών να πιάσει και το 1,60 ευρώ», είπε για το πετρέλαιο θέρμανσης στο newmoney ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Θέμης Κιουρτζής.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι αυξήσεις όχι μόνο είναι ραγδαίες και γίνονται καθημερινά, όμως δεν φαίνεται και το τέλος», πρόσθεσε.
Δείτε τις τιμές των καυσίμων ανά νομό
Πρόταση Μητσοτάκη στην ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας σχέδιο έξι σημείων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενεργειακής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προτείνει, μεταξύ άλλων, το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την κοινή προμήθεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.
Τα 6 σημεία της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα εξής:
1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
5.Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.