Στα 5 ευρώ θα φτάσει ο καφές – από 2 που κατά μέσο όρο πωλείται σήμερα – προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο.
Κατά πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης πήρε το λόγο και εξέφρασε τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία για τη μεγάλη αύξηση που έρχεται στον καφέ.
«Καμπανάκι» για γενικευμένες ανατιμήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την αύξηση στον καφέ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χτύπησε καμπανάκι για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος και παρεμβάσεις και από άλλους υπουργούς.
Στη συζήτηση παρενέβη, τέλος, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις ζωοτροφές και φτάνουν το 45%.
Το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις δεν περιορίζεται μόνο στον καφέ. Προφανώς και ο καφές είναι σημαντικός για τον Έλληνα, όμως έρχονται αυξήσεις 50% στο ρεύμα, αλλά και αυξήσεις 30% στο ψωμί. Ταυτόχρονα αυξήσεις παρατηρούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ειδικά για τον καφέ το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό (αν και υπάρχει ο ειδικός φόρος στον καφέ).
Αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν στον κόμβο εξαγωγής αγαθών Χο Τσι Μιν και βάζουν «βόμβα» στις παγκόσμιες προμήθειες καφέ, αλλά στην τιμή του που μέχρι στιγμής καταγράφει αύξηση 50%.
Το Βιετνάμ είναι ο παραγωγός μιας εκ των δύο βασικών ποικιλιών, της Ρομπούστα (Robusta) που χρησιμοποιείται στον στιγμιαίο καφέ αλλά και σε ορισμένες ποικιλίες εσπρέσο.
Οι τιμές χονδρικής, σύμφωνα με το BBC, έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 50%.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του lockdown δημιουργούν πολλές δυσκολίες στη μεταφορά αγαθών -συμπεριλαμβανομένου και του καφέ- στα λιμάνια από όπου εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και το υψηλό κόστος μεταφοράς.