Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Τουραλιάς: «Ελκυστικός κλάδος για επενδύσεις η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια»

12:32
Χριστίνα Προφαντή

Ο Απόστολος Τουραλιάς με δηλώσεις του τόνισε τη σημαντικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Την πεποίθησή του ότι το 2019 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών εξέφρασε o πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥΤ), Απόστολος Τουραλιάς σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή πίτας της ΕΛΟΠΥ που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως τόνισε, «η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των μεγάλων εταιρειών θα δώσει ένα επιπλέον μήνυμα στόχευσης του κλάδου στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης απέδειξε πως η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ελκυστικός κλάδος για επενδύσεις από διεθνή funds. Εξάλλου, όλες οι εταιρείες, μικρές μεσαίες ή μεγάλες έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζουν την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αναλαμβάνοντας ρίσκα, επενδύοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αναπτύσσοντας διαρκώς τις εμπορικές τους δραστηριότητες».

Advertisement

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «το 2016 η Οργάνωση Παραγωγών ήταν ένα όραμα. Σήμερα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι εθνική υπόθεση. Το ελληνικό ψάρι πρέπει να γίνει εθνικό προϊόν και καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση».

Η προσπάθεια της ΕΛΟΠΥ, όπως ανέφερε ο κ. Τουραλιάς ξεκίνησε στα μέσα του 2016 με την απόφαση 21 παραγωγών να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια και να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να πετύχουν τη διαφοροποίηση του ελληνικού ψαριού.

Advertisement

«Σε δύσκολες εποχές και δυσμενή οικονομική συγκυρία αποφασίσαμε να επενδύσουμε με ιδίους πόρους στην εθνική ταυτότητα του προϊόντος. Στα 2,5 αυτά χρόνια, κατακτήσαμε η ΕΛΟΠΥ να αναγνωριστεί ως Οργάνωση Παραγωγών και να έχει εγκεκριμένο Σχεδίου Παραγωγής και Εμπορίας για τη διετία 2018-19. Ολοκληρώσαμε το σύνολο των ερευνών στις κύριες αγορές μέχρι επίπεδο καταναλωτή και με βάση τα ευρήματα καταρτίσαμε το Brand Strategy του “Fish from Greece – Ελληνικό Ψάρι”», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.

Advertisement
Η ΕΛΟΠΥ στη Διεθνή έκθεση «Seafood Expo Global» στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τουραλιάς στο γεγονός ότι η ΕΛΟΠΥ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του ιδιωτικού προτύπου πιστοποίησης, ώστε να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν και να διασφαλιστεί η αναγνωρισημότητα και η αποδοχή του brand από τις διεθνείς αγορές. «Πάντα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα εγκρίθηκε o οικονομικός προϋπολογισμός του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η συνολική επένδυση για την προώθηση του ελληνικού προϊόντος θα φτάσει στο τέλος του 2019 τα 2,5 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά από ιδίους πόρους. Επίσης, σε επίπεδο τετραετίας (2020-2023) θα διατεθούν 12 -13 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για την προώθηση.

Σήμερα τα μέλη της ΕΛΟΠΥ αντιπροσωπεύουν το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Η γενική συνέλευση αποφάσισε τη διεύρυνση της ΕΛΟΠΥ μέσα από μια διαδικασία που θα διασφαλίζει την ισχυροποίηση της οργάνωσης και θα προάγει τη συνεργασία των μελών για την επίτευξη των κοινών στόχων. Στόχος είναι το 2019 να φτάσει τα 30 μέλη και να καλύπτει το 90% της ελληνικής παραγωγής.

Advertisement

Ο κ. Τουραλιάς αναφέρθηκε στη θετική συνεργασία με τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για την αρωγή τους στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Τόνισε ότι παρά τις επιστάμενες προσπάθειες τα θεσμικά ζητήματα που εκκρεμούν είναι εξαιρετικά επείγοντα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Χαρακτηριστικά ανέφερε την ολοκλήρωση των ενεργειών για τα μέτρα συγχρηματοδότησης των Οργανώσεων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας και το μέτρο για την ασφάλιση των αποθεμάτων και ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου να πραγματοποιηθούν σύντομα οι πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τόνισε, επίσης στην ανάγκη ολοκλήρωσης της χωροταξικής οργάνωσης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με την έγκριση των 25 ΠΟΑΥ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), άμεσα και εμπρόθεσμα. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥΔ (Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών), ώστε να καταρτιστεί ο μακροπρόθεσμος Εθνικός σχεδιασμός των υδατοκαλλιεργειών.

Έτσι, αν υπάρξουν επενδύσεις, η ελληνική οικονομία, αναμένεται να δεχθεί «ενέσεις» ενίσχυσης.

Advertisement
TAGS:
Advertisement