Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000€ στην άκρη για ώρα ανάγκης και το 13% ζει κάτω απ’το όριο φτώχειας

12:33
Newsroom

Στα 10 πέτρινα χρόνια της κρίσης τα περισσότερα ελληνικά σπίτια χτυπήθηκαν από την ανεργία, τη μείωση των εισοδημάτων τους και την οικονομική ανασφάλεια που ρήμαξε τις ζωές των περισσοτέρων μας. Από νοικοκυραίους μας έκανε επαίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων. Έτσι, αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και ο κοινωνικός ιστός αποσυνδέθηκε βλέποντας αύξηση των αστέγων ή ανθρώπων να εργάζονται για ψιχία.

Τα παραπάνω για μια ακόμη φορά αποδεικνύει με ψυχρά νούμερα ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.

Advertisement

Το 12,9% των Ελλήνων έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας

Ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα (το 12,9%) έχει εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας (το 50% του διάμεσου εισοδήματος, που είναι το εισόδημα πάνω από το οποίο βρίσκεται το ανώτερο εισοδηματικά 50% του πληθυσμού).

Το 67% των πολιτών έχει ρευστότητα κάτω από 25% του ποσού που ορίζεται ως όριο φτώχειας

Το 67% του πληθυσμού έχει ρευστότητα κάτω από 25% του ποσού που ορίζεται ως όριο φτώχειας. Το επίπεδο ρευστότητας που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος φτώχειας θεωρείται ως «απόθεμα ικανό να συντηρήσει κάποιον που χάνει το εισόδημά του για 3 μήνες».

Advertisement

Οι τρεις εισοδηματικές κατηγορίες των Ελλήνων  πολιτών:

Εισοδηματικά φτωχοί: Έχουν εισόδημα κάτω του επιπέδου φτώχειας, αλλά έχουν απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να τους συντηρήσει για 3 μήνες.

Advertisement

Εισοδηματικά φτωχοί και φτωχοί λόγω χαμηλής ρευστότητας: Έχουν ρευστότητα κάτω του 25% του επιπέδου φτώχειας.

Εισόδημα κάτω του επιπέδου φτώχειας, αλλά έχουν απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να τους συντηρήσει για 3 μήνες (οικονομικά ευάλωτοι, μπορούν να «πέσουν» κάτω από το όριο της φτώχειας).

Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2018 ήταν 7.863 ευρώ

Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2018 ήταν 7.863 ευρώ. Το όριο φτώχειας κατά τον ΟΟΣΑ διαμορφώνεται σε 3.932 ευρώ, άρα το 12,9% του πληθυσμού με εισόδημα κάτω των 3.932 ευρώ ζει στη φτώχεια.

Advertisement

Επιπλέον, το 67% του πληθυσμού διαθέτει ρευστότητα που δεν υπερβαίνει το ¼ του ορίου φτώχειας (983 ευρώ τον χρόνο).

Το μαξιλάρι ρευστότητας

Αυτοί που ζουν στην φτώχεια και δεν διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας για συντήρηση 3 μηνών ανέρχονται σε 11,63% του πληθυσμού ή στο 90% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ αυτοί που ζουν στη φτώχεια αλλά διαθέτουν «μαξιλάρι ρευστότητας συντήρησης για τρεις μήνες» ανέρχονται μόλις σε 1,97% του πληθυσμού.

Οι οικονομικά ευάλωτοι, αυτοί που ζουν πάνω από το επίπεδο φτώχειας, αλλά δεν διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας συντήρησης 3 μηνών, ανέρχονται σε 55,4% του πληθυσμού.

Το 68,3% των Ελλήνων ζει κοντά στο όριο της φτώχειας

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως το 12,9% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στη φτώχεια και το 55,4% του πληθυσμού μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια απώλεια εισοδήματος 3 μηνών. Συνεπώς, το 68,3% του πληθυσμού (12,9% + 55,4%) ζει κάτω, ή πάνω αλλά κοντά, στο όριο της φτώχειας.

Advertisement
TAGS:
Advertisement