Νέες τιμές θα ισχύσουν στο ηλεκτρικό ρεύμα από την 1η Μαΐου 2023, μετά την απόφαση της ΡΑΕ στις 30 Μαρτίου για αναπροσαρμογή των χρεώσεων.
Πρόκειται για μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.
Η ΡΑΕ με απόφασή της στις 30 Μαρτίου προχώρησε σε αναπροσαρμογή των χρεώσεων που αφορούν την ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια. Οι νέες τιμές θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Μαΐου.
Μετά τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι εν μέσω ενεργειακής κρίσης θέσπισαν “πάγια” στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που κυμαίνονται από 3,5 έως 5 ευρώ (μάλιστα για να συγκρατηθεί το πάγιο στα 5 ευρώ έχει μπει “πλαφόν” από την πολιτεία) τώρα έρχεται και ο ΔΕΔΔΗΕ να προσθέσει άλλο ένα ετήσιο στάνταρ έξοδο στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Το έξοδο αυτό ξεκινάει από τα 37,6 ευρώ τον χρόνο, αν η γραμμή είναι μονοφασική, και φτάνει στα 117,5 ευρώ τον χρόνο, αν η γραμμή είναι τριφασική.
Έτσι, όπως αναφέρει το thetoc.gr, σε ένα ακίνητο που ηλεκτροδοτείται αλλά παραμένει κλειστό ή χρησιμοποιείται ελάχιστα, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να πληρώνει από την 1η Μαίου και μετά περισσότερα από 220 ευρώ τον χρόνο ακόμη και με μηδενική κατανάλωση ρεύματος αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά έναν τρίτο ΕΝΦΙΑ: Ο πρώτος είναι ο κανονικός και ο δεύτερος αυτός που εισπράττουν οι δήμοι με τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ που επίσης, εισπράττονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την ιδιοκτησία του ακινήτου, θέλουν να εισπράττουν και από ένα πάγιο ενώ το τελευταίο διάστημα, με τις αλλαγές που γίνονται αυτή η τάση γίνεται ακόμη και πιο έντονη. Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θέσπισαν υψηλότερα πάγια σε σχέση με το παρελθόν -ορισμένοι επιχείρησαν να τα ανεβάσουν και πάνω από τα 5 ευρώ το μήνα για να μπει φρένο με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος- ενώ τώρα μπαίνει στο… παιχνίδι και ο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή ο διαχειριστής του δικτύου.
Με απόφαση της ΡΑΕ, από την 1η Μαίου θεσπίζεται αυξημένο πάγιο το οποίο εξαρτάται από την ισχύ του ρολογίου. Από τα 0,52 ευρώ που εισπράττονταν μέχρι τώρα ανά KVa -είναι η μονάδα μέτρησης της ισχύος- από την Πρωτομαγιά η νέα χρέωση θα διαμορφώνεται στα 4,434 ευρώ. Δηλαδή, ακόμη και σε τιμές προ ΦΠΑ το “πάγιο” (το οποίο πληρώνει κάποιος είτε καταναλώνει ρεύμα είτε όχι) αυξάνεται κατά 7 φορές. Τα ποσά που προαναφέρθηκαν πολλαπλασιάζονται με την ισχύ του ρολογίου. Έτσι:
1. Για ένα μονοφασικό ρολόι με ισχύ 8 KVa, το πάγιο από τα 4,41 ευρώ τον χρόνο ανεβαίνει στα 37,6 ευρώ.
2. Για ένα τριφασικό ρολόι με ισχύ 25 KVa το πάγιο ανεβαίνει από τα 13,78 ευρώ στα 117,5 ευρώ. Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 6% ενώ το ποσό είναι ετήσιο.
Έτσι, σε ένα ακίνητο που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν δεν γίνεται κατανάλωση θα πρέπει να καταβάλλονται συνολικά τα εξής πάγια:
1. Η πάγια χρέωση του ΔΕΔΔΗΕ η οποία πλέον είναι απολύτως υπολογίσιμη μετά τον 7πλασιασμό του ποσού. Ειδικά αν το ρολόι είναι τριφασικό, το κόστος πλησιάζει αυτό του ΕΝΦΙΑ.
2. Η πάγια χρέωση του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνεται από 3,7 ευρώ τον μήνα έως 5,3 ευρώ τον μήνα ή από 44,4 ευρώ τον χρόνο έως 63,6 ευρώ τον χρόνο.
3. To πάγιο της ΕΡΤ που ανέρχεται στα 36 ευρώ τον χρόνο.
Αυτομάτως με αυτά τα τρία ποσά έχουμε φτάσει πλέον στα 217 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχει καταναλωθεί μια κιλοβατώρα. Και φυσικά, πλέον να προστεθούν τα δημοτικά τέλη (από 1,2 έως και πάνω από 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό), ο ΕΝΦΙΑ (από 3 έως και πάνω από 18 ευρώ το τετραγωνικό) και φυσικά το ΤΑΠ που εξαρτάται και αυτό από την επιφάνεια.