ypniki-paralysi-i-mora-pos-kai-pote-symvainei-poioi-kindyneyoyn-perissotero-78784
15:18

Υπνική παράλυση ή «Μόρα»: Πώς και πότε συμβαίνει – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

15:18
Newsroom

Μόρα: Ήσασταν ποτέ ξύπνιοι, αλλά δεν μπορούσατε να κουνηθείτε; Το βέβαιο είναι πως είχατε φοβηθεί και προσπαθήσατε να καλέσετε βοήθεια, αλλά δεν καταφέρατε τίποτα. Η συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνει κάποιος άνθρωπος ονομάζεται υπνική παράλυση. Αυτή είναι γνωστή και ως «Μόρα».

Εκτός από φόβο, μπορεί να δείτε και να ακούσετε πράγματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Οι ειδικοί του ύπνου λένε πως αποτελεί σημάδι ότι το σώμα μας δεν περνά σωστά τα στάδια του ύπνου. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, το οποίο έχει συνδεθεί με βαθιά ψυχικά προβλήματα.

Advertisement

Τα συμπτώματα της κατά το πέρασμα των αιώνων έχουν περιγραφεί ως διαβολικά. Δηλαδή, πως έχουν να κάνουν με αόρατους αρχαίους δαίμονες και εξωγήινες παρουσίες.

Ύπνος – Μόρα: Η υπνική παράλυση

Έχει να κάνει με ένα συναίσθημα, όπου το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος. Γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του, αλλά δεν μπορεί να κουνηθεί. Δεν μπορεί να μιλήσει και επίσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό θεωρείται πως συμβαίνει, λόγω του μη σωστού συγχρονισμού του εγκεφάλου και του σώματος.

Advertisement

Κάποιοι νιώθουν πίεση στο σώμα τους και αίσθηση πνιγμού. Η παράλυση μπορεί να συνοδεύεται από ναρκοληψία, η οποία έχει να κάνει με ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο.

Advertisement

Ύπνος – Μόρα: Η υπνική παράλυση

Συνήθως συμβαίνει τη στιγμή που παίρνει κάποιον, ο ύπνος και η οποία ονομάζεται υπναγωνική ή προϋπνική παράλυση του ύπνου. Επίσης, συμβαίνει όταν κάποιος ξυπνά από τον ύπνο και ονομάζεται υπνοπομπική ή μεταϋπνική.

Μόρα: Η υπναγωγική παράλυση ύπνου

Όταν σας παίρνει, ο ύπνος, το σώμα σας χαλαρώνει. Εκείνη την ώρα δεν έχετε αίσθηση του τι σας συμβαίνει. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι κάτι αλλάζει. Ο εγκέφαλός λειτουργεί κανονικά, ενώ το σώμα σας πέφτει σε υπνική καταστολή και άρα δεν μπορεί να αντιδράσει.

Advertisement

Μόρα: Η υπνοπομπική παράλυση ύπνου

Όταν κάποιος κοιμάται, το σώματου πέφτει σε κατάσταση REM και NREM, ο οποίος διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Ο περισσότερος χρόνος περνά σε κατάσταση NREM και έπειτα ακολουθεί ο REM. Μπορεί να συνεχίζεται να βλέπετε όνειρα, αλλά το σώμα σας είναι χαλαρό, καθώς οι μυς είναι απενεργοποιημένοι. Αν κάτι συμβεί, το βέβαιο είναι πως δεν θα μπορείτε να αντιδράσετε, αλλά ούτε και να μιλήσετε.

Μόρα: Άτομα που κινδυνεύουν, με υπνική παράλυση

Το 40% βιώνει κάτι αντίστοιχο στη ζωή του, κυρίως στην εφηβική ηλικία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί η κληρονομικότητα, ενώ άλλοι παράγοντές της είναι:

Η έλλειψη ύπνου

– Μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου

– Ψυχικές παθήσεις (σ.σ. αυξημένο στρες, διπολική διαταραχή)

– Όταν κοιμάται κανείς ανάσκελα

– Άλλα προβλήματα ύπνου (σ.σ. ναρκοληψία, νυχτερινές κράμπες στα πόδια)

– Χρήση ορισμένων φαρμάκων

– Κατάχρηση ουσιών

Advertisement