Advertisement
ΟΔΗΓΙΕΣ

Βγάλτε την από την πρίζα μόλις μπείτε στο δωμάτιο: Γιατί δεν πρέπει να ανοίξετε ποτέ τηλεόραση σε 1 ξενοδοχείο αλλά να την αποσυνδέετε

16:57
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Γιατί δεν πρέπει να ανοίγετε την τηλεόραση σε ένα ξενοδοχείο, αλλά να την αποσυνδέετε

Μια τηλεόραση σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου θεωρείται απαραίτητο στοιχείο και συνήθως είναι τοποθετημένη στο κέντρο του δωματίου, απέναντι από το κρεβάτι. Αυτή είναι μια εύκολη τοποθεσία για να τοποθετηθεί κρυφή κάμερα που μπορεί εύκολα να καταγράψει εικόνες από όλες τις γωνίες του δωματίου.

Advertisement

Οι συσκευές κάμερας είναι όλο και πιο μικρές σε μέγεθος, ασύρματες και μπορούν εύκολα να μεταδώσουν εικόνες σε μακρινές τοποθεσίες. Αυτό κάνει την απόκρυψη της κάμερας ακόμα πιο εύκολη και πιο δύσκολη στην ανίχνευση.

Τόσο η τηλεόραση όσο και ο αποκωδικοποιητής διαθέτουν πηγή υπερύθρων που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του τηλεχειριστηρίου. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτό για να τοποθετήσουν την κάμερα ακριβώς εκεί που βρίσκεται η τηλεόραση, επειδή η κάμερα έχει επίσης πηγή υπέρυθρων, προκαλώντας εύκολα σύγχυση στους ενοίκους όταν ελέγχουν το δωμάτιο.

Advertisement

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αποσυνδέετε την τηλεόραση αμέσως μόλις κάνετε check in σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Advertisement

Αφού αποσυνδέσετε την τηλεόραση, κλείστε τις κουρτίνες του δωματίου, σβήστε όλα τα φώτα και ανοίξτε την κάμερα του τηλεφώνου σας, ενεργοποιώντας τη λειτουργία εγγραφής βίντεο. Χρησιμοποιήστε την κάμερα του τηλεφώνου σας για να βιντεοσκοπήσετε όλες τις γωνίες του δωματίου. Επειδή η κρυφή κάμερα έχει δικό της τροφοδοτικό, που δεν σχετίζεται με την τηλεόραση, όταν η τηλεόραση είναι αποσυνδεδεμένη, η κάμερα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Εάν εμφανιστούν ασυνήθιστα φωτεινά σημεία στην οθόνη του τηλεφώνου σας, μπορείτε να ελέγξετε πιο προσεκτικά για τις πηγές φωτός.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλας του τηλεφώνου σας για να φωτίσετε όλες τις γωνίες του δωματίου. Οι κρυφές κάμερες έχουν υψηλή ευαισθησία στο φως, ώστε να μπορούν να αντανακλούν το φως του φλας.

Advertisement

«Φουσκώνουν» τον λογαριασμό ρεύματος ακόμα και όταν είναι σβηστές: 5 «αθώες» ηλεκτρικές συσκευές που πρέπει να βγάλεις επειγόντως από την πρίζα

Πέντε ηλεκτρικές συσκευές χρειάζονται πολύ ρεύμα για να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ακόμη και όταν είναι κλειστές.

Advertisement

Συγκεκριμένα, αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές συνεχίσουν να λειτουργούν, ακόμα και όταν είναι κλειστές, γι’ αυτό θα πρέπει να αποσυνδέονται από την πρίζα.

 

Ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όταν είναι στην πρίζα

 

Φορτιστής χωρίς κινητό

Ένας φορτιστής που είναι συνδεδεμένος σε μια πρίζα, συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συνδεδεμένος με κανένα κινητό. Όμως, η ενέργεια που καταναλώνει είναι πολύ μικρή και δεν κάνει κάποια διαφορά στον λογαριασμό.

 

Ψηφιακό τηλεκοντρόλ

Τα τηλεκοντρόλ συνεχίζουν να λειτουργούν και αφού είναι απενεργοποιημένα και καταναλώνουν μέχρι και 1 ευρώ ενέργειας τον χρόνο. Το να κλείσουμε απλά την τηλεόραση δεν επαρκεί και χρειάζεται να βάλουμε το τηλεκοντρόλ σε κατάσταση αναμονής, διαφορετικά θα έχει το πενταπλάσιο κόστος.

 

Εξοικονόμηση χρημάτων με την απενεργοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών

 

Τηλεόραση

Το πάτημα του κουμπιού τροφοδοσίας βάζει την τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής και δεν την απενεργοποιεί, καταναλώνοντας ενέργεια αξίας 1 ευρώ, ετησίως.

 

Υπολογιστές και λάπτοπ

Ακόμα και οι απενεργοποιημένοι υπολογιστές και λάπτοπ συνεχίζουν να λειτουργούν. Αποσυνδέοντας τις εν λόγω ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα, μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 4 ευρώ ετησίως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, πολλαπλασιάζεται το ποσό αυτό επί 1.5.

 

Συσκευές με χρονομετρητή

Ο χρονομετρητής αποτελεί σημάδι ότι η συσκευή είναι σε λειτουργία. Βγάζοντας από τις πρίζα αυτές τις συσκευές, εξοικονομούνται έως 5 ευρώ ετησίως.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συσκευές θα πρέπει να βγαίνουν από την πρίζα, καθώς σε μια απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος, μπορεί να κάψει τις ηλεκτρικές συσκευές ολόκληρου του σπιτιού.

 

 

 

Οι ηλεκτρικές συσκευές που φουσκώνουν τον λογαριασμό ρεύματος και 9 συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα

 

Χιλιάδες νοικοκυριά προσπαθούν να κάνουν οικονομία στο ρεύμα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος μέσα στο σπίτι, αποφεύγοντας μερικές ενέργειες.

Ρεύμα: 10 τρόποι για να κάνετε οικονομία στο ρεύμα

Αναλυτικά:

Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Επιλέγουμε συσκευές, που προσφέρουν εξοικονόμηση απόδοσης έως και 60% (το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγχουμε την ενεργειακή σήμανση.

Προσέχουμε την ένταση του κλιματιστικού

Κλείνουμε το κλιματιστικό, πριν φύγουμε από το σπίτι. Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, στο επίπεδο, που αισθανόμαστε άνετα. Η ρύθμιση της λειτουργίας του κλιματιστικού, στην ελάχιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το καλοκαίρι και στη μέγιστη διαθέσιμη θερμοκρασία το χειμώνα δεν ενδείκνυται.

 

Εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος διαθέτει χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τις ώρες που ισχύει η νυχτερινή χρέωση, η ζήτηση ρεύματος είναι μικρότερη.

Φροντίζουμε τη μόνωση του σπιτιού μας

Τα παράθυρα με διπλά τζάμια και η αντικατάσταση φθαρμένων μονώσεων συμβάλλουν, στη διατήρηση της ζέστης το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι διατηρούν το σπίτι πιο δροσερό.

Χρησιμοποιούμε ηλιακό θερμοσίφωνα

Η εγκατάσταση και χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια πολύ καλή μέθοδος για οικονομία στο ρεύμα. Η ηλιακή ενέργεια αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό του σπιτιού, έναντι του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

 

Αντικαθιστούμε τους απλούς λαμπτήρες με led

Η αντικατάσταση κάθε απλού λαμπτήρα φωτισμού με λαμπτήρα ενεργειακής απόδοσης μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 13 ευρώ ανά έτος, στο κόστος των λογαριασμών μας. Εάν αλλάξουμε 10 λαμπτήρες, θα εξοικονομήσουμε περίπου 130 ευρώ το χρόνο.

Κάνουμε συχνά απόψυξη στο ψυγείο

Όταν μαζεύεται πάγος, στο ψυγείο μας, αυτό καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι όταν παρατηρούμε πάγο να έχει δημιουργηθεί στα τοιχώματα διευκολύνουμε την λειτουργία του ψυγείου κάνοντας του απόψυξη. Ακόμη για να εξασφαλίσουμε ακόμα λιγότερη κατανάλωση τις ιδανικές θερμοκρασίες τοποθετούμε σε 3o C έως 5 o C το ψυγείο και -18 o C τον καταψύκτη.

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες

Τα περισσότερα πλυντήρια λειτουργούν εξίσου καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι λεκέδες με τα σύγχρονα απορρυπαντικά δεν χρειάζονται καυτό νερό για να φύγουν. Οπότε προτιμούμε να βάζουμε το πλυντήριο στους 40°C ή ακόμα και στους 30°C αντί για τους 90°C. Επιπροσθέτως πολλά πλυντήρια διαθέτουν οικολογικά προγράμματα, που είναι μικρότερης διάρκειας, από τα κανονικά.

Δεν ανάβουμε το φούρνο της κουζίνας για να ζεστάνουμε μια μερίδα φαγητό

Κατά μέσο όρο τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 38% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούμε φουρνάκια μικρών διαστάσεων που είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικά για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού.

 

Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by) σπαταλούν ενέργεια και χρήματα. Κλείνουμε την τηλεόραση από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Βγάζουμε τον υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας και όχι σε κατάσταση αναμονής. Βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

TAGS:
Advertisement