Τσίμπημα τσούχτρας: Είναι καλοκαίρι και για μια χώρα σαν την Ελλάδα, εννοείται πως θα πάμε για μπάνιο. Ωστόσο υπάρχουν κρυμμένοι κίνδυνοι μέσα στα νερά που πρέπει να προσέχουμε. Αν τύχει να μας τσιμπήσει μια τσούχτρα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον επίμονο και έντονο πόνο που προκαλεί.
Οι τσούχτρες είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για τους λουόμενους στην θάλασσα. Είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσουμε, επειδή συνήθως, είναι διαφανείς και δεν φαίνονται μέσα στο νερό.
Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο και πολύ επώδυνο. Για αυτό είναι σώφρον να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε αν σας συμβεί, για να σας περάσει πιο γρήγορα ο πόνος και η ταλαιπωρία.
Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα, καλέστε επειγόντως το 166. Κάντε το ίδιο και εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας έχουν αγγίξει πάνω από το μισή επιφάνεια ενός χεριού ή ποδιού, αφού σε αυτή την περίπτωση το τσίμπημα είναι σοβαρό.Τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο, ή Κέντρο Υγείας.
Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό. Επίσης αν τσιμπήσει το παιδί τσούχτρα καλό είναι να πάρετε ΑΜΕΣΩΣ το γιατρό να σας δώσει οδηγίες!
Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της τσούχτρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όπου πολλές παραλίες έχουν γεμίσει από αυτές. Καταρχήν ψυχραιμία, εάν δεν είστε αλλεργικοί, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος, δεν πρέπει να σας πανικοβάλει. Βγείτε από την θάλασσα, ελέγξτε το σημείο που η τσούχτρα έχει αφήσει τα γεμάτα με δηλητήριο πλοκάμια της και κάντε τα εξής:
ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.