Το καρπούζι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, αλλά επειδή είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καταναλωθεί με μία φορά, θα πρέπει να διατηρηθεί φρέσκο και ζουμερό στο ψυγείο.
Η φρέσκια γεύση, η υφή, το όμορφο χρώμα του, κάνουν το φρούτο αυτό να ξεχωρίζει, αλλά πολλές φορές, εάν δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να χάσει το χρώμα και τη γεύση του.
Το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε την φρεσκάδα του καρπουζιού σας ξεκινά από την αγορά του. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ποσότητα σπόρων που προτιμάτε, θέλετε ένα καρπούζι με σταθερή εξωτερική επιφάνεια. Εάν μπορείτε να αφήσετε αποτύπωμα με το δάχτυλό σας πιέζοντας το, τότε δεν είναι κατάλληλο. Ψάξτε για καρπούζια χωρίς βαθουλώματα ή κοψίματα, σημάδια που επιταχύνουν την ωρίμανση και μπορεί να οδηγήσουν σε πιο γρήγορη αλλοίωση. Όταν χτυπάτε το καρπούζι, θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο, σαν τύμπανο. Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του υπάρχει ζουμερό και νόστιμο φρούτο που περιμένει να το απολαύσετε!
Πώς να διατηρήσετε το καρπούζι φρέσκο για περισσότερο
Advertisement
Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε άμεσα, φυλάξτε το στον πάγκο της κουζίνας, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Το ίδρυμα “Produce for Better Health Foundation” συνιστά να αφήνετε τα καρπούζια σε θερμοκρασία δωματίου για να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους.
Σε συνθήκες κλιματισμού, ένα φρέσκο καρπούζι μπορεί άνετα να μείνει στον πάγκο της κουζίνας για 1 έως 2 εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Προώθησης Καρπουζιού των ΗΠΑ, η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης ενός ολόκληρου καρπουζιού είναι οι 13°C.
Advertisement
Αν το καρπούζι σας είναι ώριμο και δεν έχετε χρόνο να το φάτε, μην πανικοβληθείτε. Αλλά μην το κόψετε. Τοποθετήστε ολόκληρο το καρπούζι στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθεί φρέσκο για 2 έως 3 εβδομάδες. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου θα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
Πώς να διατηρήσετε το καρπούζι αφού το κόψετε σε κομμάτια
Πλύντε καλά το εξωτερικό του και χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το κάτω μέρος της φλούδας, δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Στη συνέχεια, μπορείτε να κόψετε το καρπούζι σε φέτες, κύβους ή να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο για στρογγυλά κομμάτια καρπουζιού.
Εάν προτιμάτε να τρώτε το καρπούζι σας κρύο, βάλτε τα φρέσκα κομμάτια στο ψυγείο για μια ώρα για να κρυώσουν. Βεβαιωθείτε ότι όλο το κομμένο καρπούζι είναι καλά τυλιγμένο, είτε σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων είτε με μεμβράνη για να διατηρηθεί η υφή και η γεύση του καρπουζιού.
Πώς να διατηρήσετε τον χυμό και την ψύχα του καρπουζιού
Ο χυμός καρπουζιού είναι πιο απολαυστικός όταν είναι κρύος, επομένως διατηρήστε τον στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και τέσσερις ημέρες. Το υγρό μπορεί να διαχωριστεί λίγο, οπότε απλά ανακινήστε το πριν το πιείτε.
Για να διατηρήσετε την ψύχα του καρπουζιού:
Προτού πετάξετε τη φλούδα που χωρίσατε από τη σάρκα του καρπουζιού, σκεφτείτε να τη βάλετε σε άλμη! Η φλούδα καρπουζιού-τουρσί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα ή απλά να την απολαύσετε ως σνακ. Για παράδειγμα, μπορείτε να την ψήσετε, να τη μαγειρέψετε σε χαμηλή φωτιά, να την τρίψετε και να τη βάλετε σε μια τάρτα, να τη χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό για αλλαντικά και πολλά άλλα. Οι χρήσεις της φλούδας καρπουζιού είναι (σχεδόν) ανεξάντλητες καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Πως μπορεί να καταψυχθεί το καρπούζι
Μπορεί να καταψυχθεί, αλλά όχι ολόκληρο. Ένα ολόκληρο καρπούζι στην κατάψυξη θα γεμίσει πάγο, θα είναι αδύνατο να κοπεί εκτός εάν αποψυχθεί (και θα γίνει πολύ μαλακό εκείνη τη στιγμή). Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χυμό, μπορεί ακόμη και να σπάσει στην κατάψυξη.
Παρόλα αυτά, η κατάψυξη του καρπουζιού ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων. Το κατεψυγμένο καρπούζι θα διατηρηθεί φρέσκο στην κατάψυξη για περίπου ένα χρόνο.
Για να καταψύξετε σωστά το καρπούζι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Κόψτε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια. Οι μπάλες ή τα κυβάκια λειτουργούν καλύτερα, καθώς είναι εύκολα στη χρήση σε διάφορα πιάτα.
Αφαιρέστε τα σπόρια.
Απλώστε τα κομμάτια καρπουζιού σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε το ένα το άλλο.
Τοποθετήστε το ταψί στην κατάψυξη για μερικές ώρες για να καταψυχθούν γρήγορα τα κομμάτια. Θα καταλάβετε ότι έχουν παγώσει μόλις σκληρύνουν.
Μεταφέρετε τα κομμάτια καρπουζιού σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη ή σε σακούλα αποθήκευσης, σημειώστε την ημερομηνία και τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ακόμα νόστιμα κομμάτια καρπουζιού σε κρύα καλοκαιρινά ποτά, όπως ανθρακούχο νερό, λεμονάδα ή εποχικά κοκτέιλ. Εάν θέλετε να κάνετε χυμό το καρπούζι σας, καταψύξτε το σε φόρμες για παγωτό για ένα δροσιστικό επιδόρπιο. Το κατεψυγμένο καρπούζι μπορεί επίσης να είναι νόστιμο σε smoothies ή να προστεθεί σε κοκτέιλ.
Απαγορεύεται “διά ροπάλου”: Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι και γιατί, προειδοποιούν οι γιατροί
Το καλοκαίρι αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απολαύσουμε το αγαπημένο καρπούζι, το οποίο δυστυχώς δεν είναι για όλους.
Η αλλεργία στο καρπούζι, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματαόπως κνησμό, φούσκωμα, δύσπνοια ή ακόμη και αναφυλαξία, όπως οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες.
Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό μεταξύ 4 και 6% των παιδιών και 4% των ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία. Αν και οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή. Ενδέχεται να γίνετε αλλεργικοί στο καρπούζι ακόμα κι αν δεν είχατε πρόβλημα με την κατανάλωσή του για χρόνια.
Ωστόσο υπάρχουν και συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να καταναλώνουν το αγαπημένο φρούτο.
Αυτοί είναι:
Άτομα με αλλεργία στα φρούτα
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Άτομα με πεπτικά προβλήματα
Άτομα με νεφρική νόσο
Πόσο καλά ξέρεις την γλώσσα μας; Πώς λέγεται στην πραγματικότητα στα ελληνικά το καρπούζι; Κανείς δεν το ξέρει έτσι!
Το καρπούζι είναι αναμφισβήτητα το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο. Είναι δροσερό, ελαφρύ και χαμηλό σε θερμίδες.
Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το καρπούζι δεν είναι ελληνική λέξη, αλλά προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz, η οποία προέρχεται από την περσική λέξη xarbuz(a).
Αλλά ποια είναι η ελληνική λέξη; Η επιστημονική ονομασία του καρπουζιού είναι «Citrullus lanatus». Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» (υδρο-πεπόνι). Είναι παρόμοια με την αγγλική λέξη water-melon.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο κάποιος θα το αποκαλέσει υδροπέπων, αλλά τουλάχιστον θα το ξέρετε!