Μυστικά μαγειρικής: Όπου κι αν μαγειρέψει κανείς ψάρια, χρειάζεται να έχει γνώσεις και πείρα για να τα πετύχει. Οι έμπειρες μαγείρισσες έχουν την λύση και την προσφέρουν με πολύτιμες συμβουλές. Αυτές αφορούν την επιλογή, το καθάρισμα, αλλά και το μαγείρεμα των ψαριών.
Επιλογή: Τα καλύτερα ψάρια δεν έχουν να κάνουν με το μέγεθός τους. Δεν παίζει ρόλο πόσο μεγάλα ή μικρά είναι. Το μόνο που θεωρείται σημαντικό είναι να είναι πάντοτε φρέσκα. Τα μικρά ψάρια είναι συνήθως πιο φθηνά. Το καλύτερο ψάρι που μπορείτε να επιλέξετε, είναι το ελληνικό. Πρέπει να έχει μάτια που γυαλίζουν και κόκκινα βράγχια. Επιπλέον, αν μυρίζει και θάλασσα και είναι και σφιχτό, είναι ό,τι πρέπει.
Καθάρισμα: Πρόκειται για έναν από τους βασικότερους λόγους που οι νοικοκυρές αποφεύγουν το μαγείρεμα. Το καλύτερο θα ήταν να αγοράσετε ένα καθαρισμένο ψάρι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βγάλετε μόνη σας, τα λέπια.
Προετοιμασία: Αλευρώστε τα ψάρια σας μέσα σε μία σακούλα, ώστε να μη γεμίζετε ολόκληρη την κουζίνα σας. Σε περίπτωση που ψήσετε το ψάρι με αλουμινόχαρτο, αλείψτε το με λάδι για να μην κολλήσει.
Μαγείρεμα: Ζεστάνετε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και αλευρώστε το ψάρι σας. Έπειτα, βάλτε το να ζεσταθεί για πέντε λεπτά από κάθε πλευρά στο ζεστό ελαιόλαδο. Σβήστε το στο τέλος με χυμό λεμονιού.
Συμβουλή 1: Η ζαργάνα και τα μπαρμπούνια είναι ιδανικά ψάρια για τηγάνι.
Συμβουλή 2: Τα περισσότερα ψάρια ψήνονται εύκολα στον φούρνο. Ωστόσο, προτιμότερο είναι να επιλέξετε ανάμεσα στη σαρδέλα και στο βακαλάο.
Συμβουλή 3: Ο κέφαλος, ο ξιφίας και η τσιπούρα είναι ό,τι πρέπει για σχάρα.
Συμβουλή 4: Οι δράκαινες και οι χάνοι μπορούν να κάνουν τέλεια ψαρόσουπα.