Advertisement
ΟΔΗΓΙΕΣ

Τα 9 πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα σας που ξεχνάτε να καθαρίσετε και ποιος ο σωστός τρόπος καθαρισμού τους

12:38
Χριστίνα Προφαντή

Υπάρχουν βρώμικα σημεία στην κουζίνα που δεν πάει το μυαλό μας, γι’ αυτό και δεν μπαίνουμε στον κόπο να τα καθαρίζουμε συχνά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα μικρόβια και να μεταφέρονται.

Η κουζίνα είναι συχνά η καρδιά του σπιτιού και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι και ένας από τους πιο βρώμικους χώρους. Άπλυτα πιάτα, πατώματα που κολλάνε και κουζίνα με λεκέδες είναι τα εμφανή σημεία που συγκεντρώνεται η βρωμιά.

Advertisement

 

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποια είναι τα σημεία που δεν φαίνονται και γι αυτό ξεχνάτε να καθαρίσετε; Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα 9 πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας σας και την επόμενη φορά μην παραλείψετε να τα καθαρίσετε.

Advertisement

 

Advertisement

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Χερούλια, κουμπιά και διακόπτες

 

 

Advertisement

Κάθε ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας σας έχει χερούλια ή κουμπιά. Η ηλεκτρική κουζίνα, ο φούρνος μικροκυμάτων, το χερούλι του ψυγείου, οι διακόπτες των φώτων, τα ντουλάπια και… η λίστα είναι ανεξάντλητη. Όταν, λοιπόν, μαγειρεύετε είναι πιθανόν να αφήνετε βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. Coli κ.α. Για να τα διατηρήσετε καθαρά, μην παραλείπετε να τα καθαρίζετε καθημερινά.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Νεροχύτης

 

Advertisement

 

Μπορεί να τρέχει άφθονο το νερό στον νεροχύτη σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα μικρόβια απομακρύνονται από την επιφάνεια, ιδιαίτερα στα σημεία που ενώνεται με τον πάγκο της κουζίνας και γύρω από τα σιφόνια. Κάθε φορά που ετοιμάζετε κάποιο γεύμα, να θυμάστε να καθαρίζετε τον νεροχύτη, χωρίς να παραλείπετε την βρύση και τα σημεία του πάγκου που βρίσκονται γύρω από αυτόν.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Σφουγγάρια και πετσέτες

 

 

Σχεδόν σε όλα τα σπίτια βρίσκονται σφουγγάρια, βούρτσες για τρίψιμο του νεροχύτη και υφασμάτινες πετσέτες. Δυστυχώς, τα προϊόντα αυτά συσσωρεύουν βακτήρια που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία. Για να διατηρηθούν καθαρά πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Ψυγείο

 

 

Εκτός από το χερούλι που είναι από τα πιο βρώμικα σημεία του ψυγείου, η αλήθεια είναι πως τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και στο εσωτερικό του ψυγείου σας, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποθηκεύονται στο ψυγείο σας, φέροντας βακτήρια και μικρόβια, τα οποία παραμένουν στο ράφι ή στο συρτάρι του ψυγείου ακόμα και όταν τα τρόφιμα αυτά απομακρυνθούν.

 

Το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας, αλλά και τα συσκευασμένα προϊόντα, όπως το γάλα, που πριν ακουμπήσουν το ράφι του ψυγείου σας ακουμπάνε το ράφι του σουπερμάρκετ. Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να αφαιρείτε τα ράφια και να τα πλένετε με απορρυπαντικό, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Επιφάνειες κοπής

 

 

Οι επιφάνειες κοπής, ειδικά οι ξύλινες, φιλοξενούν αρκετά βακτήρια μέσα στις «χαρακιές» που προκύπτουν από την χρήση. Να μια καλή ιδέα: διατηρήστε δύο διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μία για τα φρούτα και τα λαχανικά και μία για τα κρέατα, ώστε να μην μεταφέρονται τα μικρόβια. Μετά από κάθε χρήση πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε καλά.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Καφετιέρες, μπλέντερ και μικροσυσκευές

 

 

Ακόμα και αν το νερό είναι καθαρό, όταν μένει σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως αυτό της καφετιέρας σας, μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

 

Κάποιες ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να καθαρίζονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται. Αν, όμως, αυτό σας δυσκολεύει, καθιερώστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές με ζεστό νερό και ξύδι.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Μπουκάλια νερού

 

 

Οτιδήποτε χρησιμοποιείται πολλές φορές αυξάνει τις πιθανότητες μεταφοράς και ανάπτυξης βακτηρίων. Τα μπουκάλια νερού που έχετε στο ψυγείο για να διατηρούν κρύο το νερό σας, χρειάζονται πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Πάγκος κουζίνας

 

 

Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι υπάρχει πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας; Μήπως ακουμπήσατε την σακούλα από το σουπερμάρκετ και ετοιμάζεστε να μαγειρέψετε πάνω στον ίδιο πάγκο; Ο πάγκος της κουζίνας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

 

Tip: μην τον καθαρίζετε με το σφουγγάρι των πιάτων, αλλά διατηρήστε κάποιο σφουγγαράκι με το οποίο θα πλένετε μόνο τον πάγκο σας, ειδάλλως είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν βακτήρια στα πιάτα σας.

 

Βρώμικα σημεία στην κουζίνα: Αλατιέρα και πιπεριέρα

 

 

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά αν χρησιμοποιείτε την αλατιέρα και την πιπεριέρα σας όταν μαγειρεύετε (που συνήθως τότε χρησιμοποιούνται) τότε μεταφέρετε οτιδήποτε υπάρχει στα χέρια σας πάνω τους. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να τις καθαρίζετε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά που θα τις χρησιμοποιήσετε δεν θα μεταφέρουν βακτήρια στο γεύμα σας.

TAGS:
Advertisement