Η δίαιτα των δύο εβδομάδων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όχι μόνο θα βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους, αλλά θα οδηγήσει στην απώλεια λίπους.
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και είναι λογικό οι γυναίκες να αγχώνονται ώστε να μην αυξηθεί το βάρος τους.
Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποτοξίνωση και μονοφαγία, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορη απώλεια βάρους.
Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και να τεθούν ρεαλιστικούς στόχους. Οι δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα στηρίζονται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι λίπους, γι’ αυτό αφενός δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και αφετέρου εγκυμονούν πολλούς για την υγεία.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους 2-3 κιλών, ακολουθώντας την παρακάτω δίαιτα, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα καθημερινά).
Το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δίαιτας που θα ακολουθήσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα είναι το τρίπτυχο «ποικιλία-μέτρο-ισορροπία», δηλαδή η εφαρμογή ενός διατροφικού προγράμματος που θα στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στη σωστή ποσότητα και συχνότητα.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται ή επιτρέπονται, αφού όλα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα.
Προσπαθούμε να έχουμε ολοκληρώσει τα γεύματά μας τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, γιατί τις βραδινές ώρες η καύση των τροφών γίνεται σε πολύ μικρότερο ρυθμό και εντείνεται η αποθήκευση λίπους.
Ωστόσο, αν υπάρχει το αίσθημα της πείνας, καλό είναι να εφοδιαστούμε με υγιεινά σνακ, χαμηλά σε θερμίδες, όπως φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, sticks λαχανικών σε λεμόνι ή ξύδι.
Το καλό μάσημα της τροφής βοηθάει την καλύτερη αξιοποίησή της από τον οργανισμό, αφού επιτρέπει στα ένζυμα του σάλιου να διασπάσουν κάθε τροφή στα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται.
Επίσης, προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό τα άτομα που τρώνε υπερβολικά αργά είναι κατά κανόνα αδύνατα.
Πολλές φορές, η διάθεσή μας για φαγητό δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικής πείνας, αλλά άλλων παραγόντων , όπως στρες, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση θερμίδων.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα της μερίδας, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος μιας μικρής μερίδα εστιατορίου (ή να ζυγίσει περίπου 200 γραμμάρια).
Αποφεύγουμε τηγανητά φαγητά, αλλαντικά, παχιά τυριά, γλυκά, σάλτσες, αλμυρά λιπαρά σνακ (π χ πατατάκια), κρουασάν, πίτες, βούτυρα και προτιμάμε το ελαιόλαδο, καταναλώνουμε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, μετράμε πάντα το λάδι που χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας με 1 κουταλιά σούπας, αποφεύγουμε το πρόχειρο έτοιμο φαγητό (fast food, τυρόπιτες, πίτσες) και φροντίζουμε να μαγειρεύουμε εμείς το φαγητό που τρώμε.