Απαραίτητη συμμετοχή στο διατροφολόγιο πρέπει να έχει το γιαούρτι, αφού αποτελεί πολύ υγιεινή τροφή για όλες τις ώρες της ημέρας.
Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Φτιαγμένο από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί ως dressing, ντιπ, ρόφημα ή σε κατεψυγμένη μορφή ως επιδόρπιο.
Και φυσικά μας παρέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Ένα μόλις φλιτζάνι γιαούρτι καλύπτει το 49% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία μας. Και τα οφέλη δεν τελειώνουν εδώ αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ανόργανα στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου.
Τα οφέλη για το πεπτικό σύστημα
Έτσι λοιπόν σκεπτόμενη όλα τα παραπάνω αποφάσισα να τρώω ένα γιαούρτι κάθε μέρα για ένα μήνα και να δω τι θα συμβεί.
Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο πείραμα δεν με δυσκόλεψε σχεδόν καθόλου. Μπορεί στην αρχή να είχα κάποιους ενδοιασμούς φοβούμενη ότι θα βαρεθώ να τρώω κάθε μέρα το ίδιο, όμως ευτυχώς το γιαούρτι είναι μια πολύ ευέλικτη τροφή και μπόρεσα να το καταναλώσω με πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς.
Το πρώτο λοιπόν πράγμα που παρατήρησα καθώς περνούσαν οι ημέρες είναι ότι λειτουργούσε πολύ καλύτερα το έντερό μου, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα. Να σημειώσω εδώ πως το γιαούρτι γενικά μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου καθώς περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (που προκύπτουν από τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που ευθύνεται για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.
Το γιαούρτι βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού μας
Το δεύτερο θετικό που παρατήρησα ήταν ότι δεν αρρώστησα καθόλου, παρόλο που είναι η εποχή της γρίπης. Σίγουρα αυτό μπορεί να ήταν τυχαίο και σίγουρα οφείλεται στο ότι προσέχω. Παρόλα αυτά η κατανάλωση γιαουρτιού – ειδικά εάν περιέχει προβιοτικά – μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων, όπως η εποχική γρίπη και η διάρροια.
Αρκετές έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι το γιαούρτι αναστέλλει το βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι και το έντερο. Αυτό το βακτήριο έχει συνδεθεί με τη γαστρίτιδα και τον καρκίνο του στομάχου. Επιπλέον η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη παρέχει προστασία από τις κολπικές εκκρίσεις και τις μυκητιάσεις.
Και οι μέρες περνούσαν και πλέον το γιαούρτι είχε γίνει μέρος της καθημερινής μου διατροφής. Δεν χρειαζόταν πλέον να σκεφτώ ότι “πρέπει” να φάω και ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Αφού τελειώνοντας το πείραμα δεν σταμάτησα να το καταναλώνω, αν όχι κάθε μέρα, σίγουρα μέρα παρά μέρα.
Τι συνέβη όμως με το βάρος μου; Έχασα κιλά; Λοιπόν εδώ θα σας απογοητεύσω γιατί δεν έχασα ούτε γραμμάριο. Εξάλλου το έχω πει πολλές φορές: μαγικά τρόφιμα δεν υπάρχουν. Για να χάσετε κιλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα είναι εξατομικευμένη και θα περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων. Ακόμα και τα γλυκά μπορούν να είναι μέρος της διατροφής σας, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.
Να το επιλέγουμε αλλά με μέτρο
Εάν θέλετε να τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα για να αποκομίσετε τα πολλά οφέλη, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και με 2% λιπαρά.
Η American Heart Association συνιστά να τρώμε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Για παράδειγμα, η μια μερίδα μπορεί να είναι 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 40 γραμμάρια τυρί.
Τέλος, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να μην ανέχεστε το γιαούρτι. Γιατί ενώ ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να χειριστούν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, σύμφωνα με τον FDA, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά εάν εμφανίσετε δυσάρεστα συμπτώματα.
Το γιαούρτι είναι ιδανική επιλογή για το πρωινό ή το βραδινό μας γεύμα!