piesi-aimatos-poies-oi-fysiologikes-times-amp-8211-ti-na-kanete-se-kathe-periptosi-amp-8211-pote-prepei-na-pate-sto-giatro-49180
16:17

Πίεση αίματος: Ποιές οι φυσιολογικές τιμές – Τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

16:17
Newsroom

Πίεση αίματος – Συμβουλές για την υγεία: Η πίεση του αίματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό, διότι το επίπεδο που κυμαίνονται, η συστολική και η διαστολική πίεση, ενδεχομένως να σχετίζονται, με τη θεραπεία, την οποία οφείλετε να ακολουθήσετε, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για την πίεση του αίματος:

Πίεση αίματος – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν τέσσερις βασικές κατηγορίες μέτρησης

– Συστολική κάτω από 120 και Διαστολική κάτω από 80: Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Advertisement

– Συστολική μεταξύ 120-139 και Διαστολική μεταξύ 80-89: Ανήκετε στην κατηγορία που οι γιατροί ονομάζουν “προϋπέρταση”. Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι σώφρον να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.

– Συστολική μεταξύ 140-159 και Διαστολική μεταξύ 90-99: Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Διατήρηση ή υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν δεν δείτε την πίεσή σας να πέφτει λίγο μετά από περίπου έναν μήνα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ίσως να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.

Advertisement

– Συστολική 160 και πάνω και Διαστολική 100 και πάνω: Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2, δηλαδή έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Επικοινωνήστε σίγουρα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.

Advertisement

Πίεση αίματος – Συμβουλές για την υγεία: Μην παραβλέψετε τις ακόλουθες πληροφορίες

– Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.

– Αυτές οι συστάσεις προϋποθέτουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μοναδική ασθένεια ή πάθηση που έχετε. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υπέρταση πιο “σφαιρικά” και πιο “επιθετικά”.

Πίεση αίματος – Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιπες πληροφορίες, που δεν πρέπει να παραβλέψετε

– Αν είστε υγιείς ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών, ή αν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο, στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε σε τιμές στο επίπεδο 140/90 mm Hg.

– Αν είστε ένας υγιής άνθρωπος ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικας, τότε στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε στο επίπεδο 150/90 mm Hg.

– Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, η διατήρηση ή η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την έναρξη της υπέρτασης ή άλλων προβλημάτων υγείας.

– Αν η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι φυσιολογική, ένας υγιής τρόπος ζωής -πολλές φορές σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή- μπορεί να σας βοηθήσει την θέσετε υπό έλεγχο και να μειώσετε τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών υγείας.

Advertisement