Ο πνιγμός στη θάλασσα δυστυχώς έχει γίνει μάστιγα στη χώρα μας, την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και τουρίστες.
Υπάρχουν, όμως, κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να σώσει έναν άνθρωπο από τον πνιγμό.
Κάλεσμα βοήθειας
Ειδοποιείστε κάποιον κοντινό ναυαγοσώστη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, καλέστε το 166. Αν είστε μόνοι, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
Μετακίνηση ατόμου που κινδυνεύει
Βγάλτε τον άνθρωπο που κινδυνεύει στην αμμουδιά.
Έλεγχος αναπνοής
Σκύψτε πάνω από τον άνθρωπο, τοποθετώντας το αυτί σας δίπλα στο στόμα και τη μύτη του ατόμου. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε αν το στήθος του ατόμου κινείται. Έτσι, θα αντιληφθείτε αν αναπνέει.
Έλεγχος σφυγμού
Ελέγξτε τον σφυγμό του ασθενή για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Τεχνητή αναπνοή σε έλλειψη σφυγμού
α. Τοποθέτηση ατόμου ανάσκελα.
β. Τοποθέτηση της βάση της παλάμης (σ.σ. κοντά στον καρπό) του ενός χεριού στο κέντρο του θώρακα (σ.σ. στη νοητή ευθεία της θηλής). Σε διαφορετική περίπτωση, τοποθέτηση του ενός χεριού επάνω στο άλλο. Αν ο άνθρωπος είναι βρέφος, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο στέρνο.
γ. Πίεση προς τα κάτω, περίπου 4 με 5 εκατοστά. Σε βρέφος, πιέστε προς τα κάτω για 2 με 3 εκατοστά. Φροντίστε να μην πατήσετε στα πλευρά ή στο τέλος του στέρνου.
δ. Εφαρμογή 30 θωρακικών συμπιέσεων. Ο ρυθμός οφείλει να είναι 100 ανά λεπτό ή περισσότερο. Αφήνετε το στήθος του ατόμου να ανασηκωθεί πλήρως πριν πιέσετε ξανά προς τα κάτω.
ε. Έλεγχος έναρξης αναπνοής ασθενούς.
Επανάληψη, αν το άτομο δεν αναπνέει
α. Άνοιγμα αεραγωγού του ατόμου, γέρνοντας το κεφάλι του προς τα πίσω και ανοίγοντας το πηγούνι του.
β. Κλείσιμο της μύτης του ατόμου. Κάλυψη στόματος από το θύμα, με το δικό σας για τη δημιουργία μια αεροστεγούς διόδου αέρα. Ακολούθως, δώστε 2 αναπνοές διάρκειας 1 δευτερολέπτου στον ασθενή. Το στέρνο του ασθενούς πρέπει να ανυψώνεται. Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει πως ο εμπνεόμενος αέρας περνάει στους πνεύμονες.
γ. Εφαρμογή 2 αναπνοών και 30 θωρακικών συμπιέσεων.
δ. Συνέχεια εφαρμογής 30 συμπιέσεων και 2 αναπνοών έως ότου ο ασθενής αρχίσει να αναπνέει ή σπεύσει στο σημείο, η επείγουσα ιατρική βοήθεια.