Παγωμένα φυτά – Ο καιρός φέτος μας έχει δείξει τα… δόντια του για τα καλά, αφού η «Μήδεια» κατάφερε να “ντύσει στα άσπρα” μέχρι και πολύ νότια μέρη της χώρας.
Σίγουρα όσοι αγαπάτε τα φυτά και τα λουλούδια και έχετε μπόλικα από αυτά κάνατε ότι καλύτερο για να τα προφυλάξετε από το κρύο και τον παγετό. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν πρόλαβαν η δεν είχαν τον χώρο να τα προφυλάξουν;
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός, ο δυνατός αέρας και το χιόνι είναι οι απειλές του Χειμώνα στα φυτά σας.
Παγωμένα φυτά – Πως θα αντιμετωπίσετε τις ζημιές από τον παγετό
1. Αν δεν προλάβατε να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για το κρύο κι ο πάγος σας έκανε ζημιές, δείτε πως θα σώσετε ό,τι απέμεινε:
2. Αφήστε τον πάγο να λιώσει και μη βρέξετε καθόλου τα φύλλα, γιατί έτσι θα δημιουργήσετε και άλλα στρώματα πάγου. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρξουν προβλήματα στα φυτά μετά από μια χιονόπτωση, προσπαθήστε να δράσετε μεθοδικά, ώστε να τα βοηθήσετε να ανακάμψουν.
3. Μην κλαδέψετε τα χαλασμένα κλαδιά στα Παγωμένα φυτά αμέσως μετά το χιόνι. Περιμένετε πρώτα να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Έτσι, θα αποφύγετε προβλήματα από ενδεχόμενη νέα παγωνιά.
4. Απομακρύνετε μόνο τα κλαδιά που έχουν σπάσει και είναι επικίνδυνα.
5. Προστατεύετε από τον πρωινό ήλιο όσα φυτά φαίνονται να έπαθαν ζημιές από τον πάγο, με ένα μαύρο πλαστικό ή με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος.
6. Την Άνοιξη, κι αφού δείτε νέα βλάστηση, κλαδεύετε τα Παγωμένα φυτά σας 2-3 μάτια πιο κάτω από το σημείο όπου αρχίζει η νέκρωση από το κάψιμο. Σε μεγάλα φυτά, όπως μια ηλικιωμένη πορτοκαλιά π.χ., μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε πολλούς μήνες για να δούμε τι έχει σωθεί.
7. Δίνετε τακτικά λίπασμα να βοηθήσουμε τη νέα βλάστηση, αλλά και την ανάπτυξη της ρίζας.
8. Ποτίζετε τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και το νερό πιο ζεστό. Αποφύγετε το πότισμα όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, αλλά καταβρέχετε τα φύλλα μετά από δυνατό και ξηρό αέρα.