Τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε στις ταβέρνες, όσο ελκυστικά και αν είναι, ενημερώνουν 15 μάγειρες και σερβιτόροι.
Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε εξ αρχής ότι οι εστιάτορες, επειδή δεν θέλουν να πετούν τρόφιμα, είτε τα ανακυκλώνουν, είτε ενώνουν αποφάγια ή εφευρίσκουν άλλους τρόπους για να μειώσουν τυχόν χασούρες.
Επίσης, αρκετές φορές δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, με αποτέλεσμα πολλά μαγειρεμένα φαγητά επί ώρες να είναι εκτεθειμένα στη ζέστη άρα και σε βακτήρια.
Τα φαγητά που δεν πρέπει να ακουμπάμε σε ταβέρνες, στα τουριστικά μέρη
Κιμάς
Ο βοδινός κιμάς κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία με τα πιο επικίνδυνα κρέατα, με το βακτήριο E.Coli να οδηγεί σε πολλές γαστρεντερολογικές ασθένειες.Κανείς λοιπόν δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει αν το μπιφτέκι του είναι καλό, ή αν έχει υψηλό μικροβιακό φορτίο, ή από ποιο ζώο και ποιο μέρος του ζώου προέρχεται κιμάς.
Πιάτα με περιορισμένη κατανάλωση
Πιάτα με εξεζητημένες γεύσεις πιθανώς δεν είναι φρέσκα, καθώς η κατανάλωσή τους είναι περιορισμένη.
Μαγειρευτά φαγητά
Επιλέξτε τα μόνο σε μέρη που είναι φημισμένα για τα μαγειρευτά τους φαγητά, αλλιώς κινδυνεύετε να φάτε κατεψυγμένα που αποψύχθηκαν πριν μερικές ώρες ή στην ακόμη χειρότερη περίπτωση αφημένα επί ώρες στη ζέστη μέσα σε κατσαρόλες.
Κοτόπουλο
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα τρόφιμα, είναι με το σωστό μαγείρεμα τους. Θα πρέπει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην επιμολύνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο με το νωπό κοτόπουλο. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το νωπό κοτόπουλο, ή ακόμα και τα ζουμιά του έρθουν με κάποιο τρόπο σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ιδίως με ήδη μαγειρεμένα ή με αυτά που τρώγονται ωμά όπως τα λαχανικά. Ένα παράδειγμα του πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι αν ένας μάγειρας κόψει το ωμό κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και αργότερα κόψει ντομάτες στο ίδιο ξύλο κοπής χωρίς πρώτα να το πλύνει.
Προσοχή με τα μαχαιροπήρουνα κατά την κατανάλωση των φαγητών
Μαχαιροπίρουνα
Πολλές ταβέρνες δεν προσέχουν καθόλου τα μαχαιροπίρουνά τους, δεν τα πλένουν σωστά ή τα αφήνουν επί ώρες εκτεθειμένα σε σκόνη και σε έντομα πάνω στα στρωμένα τραπέζια. Επίσης, κάποιες φορές χρησιμοποιούν στις ταβέρνες και στα εστιατόρια πιρούνια, μαχαίρια κ.λ.π για να κόψουν κοτόπουλο ωμό άρα έχουν μικρόβια και με το ίδιο μαχαίρι έκοψαν και το μαρούλι σας.
Μην το επιχειρήσετε: Τα 5 φαγητά που “απαγορεύεται” να μαγειρεύονται στο Air Fryer, ο σοβαρός λόγος
Το Air Fryer (φριτέζα αέρος) έχει κερδίσει την αγάπη πολλών για το εύκολο, γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα που προσφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και συνταγές που δεν είναι κατάλληλα για αυτήν τη μέθοδο μαγειρέματος. Ας δούμε μερικά από αυτά:
Τι Δεν Πρέπει να Μαγειρεύετε σε Air Fryer
Μπριζόλα
Η μπριζόλα μπορεί να ξαναθερμαίνεται καλά στη φριτέζα αέρα, αλλά δεν είναι η κατάλληλη συσκευή για να ψηθεί αρχικά. Τα καλάθια της φριτέζας αέρα ζεσταίνονται, αλλά δεν φτάνουν σε επαρκώς υψηλές θερμοκρασίες για να δώσουν στην μπριζόλα την σωστή τραγανή υφή στο εξωτερικό. Ακόμα και οι πιο λιπαρές μπριζόλες δεν βγαίνουν τόσο καλές συγκριτικά με το τηγάνι ή το γκριλ.
Στήθος Κοτόπουλου
Τα φτερούγες κοτόπουλου, οι μηροί και τα κομμάτια με κόκαλο είναι ιδανικά για τη φριτέζα αέρα. Ωστόσο, το στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα δεν έχει αρκετό λίπος και μπορεί εύκολα να στεγνώσει. Ακόμα και αν το καλύψετε με κουρκούτι αυγού και τριμμένη φρυγανιά, το αποτέλεσμα συχνά είναι στεγνό ή λαστιχένιο.
Σπανάκι και Φυλλώδη Χόρτα
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, δεν είναι κατάλληλα για τη φριτέζα αέρα. Ο ζεστός αέρας θα τα κάνει υπερβολικά τραγανά, με αποτέλεσμα να γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση.
Ακάλυπτο Μπρόκολο
Εάν θέλετε να ψήσετε μπρόκολο στη φριτέζα αέρα, είναι καλύτερο να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Αν το αφήσετε ακάλυπτο, ο ζεστός αέρας θα προκαλέσει καψάλισμα στις άκρες του μπρόκολου, που θα το κάνει λιγότερο νόστιμο.
Οστρακοειδή
Τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια, χρειάζονται υγρά για να μαγειρευτούν σωστά και να μην στεγνώσουν. Επίσης, ψήνονται πολύ γρήγορα, γεγονός που μπορεί να τα κάνει λαστιχένια. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση της φριτέζας αέρα όταν μαγειρεύετε οστρακοειδή.
Ο Air Fryer είναι μια εξαιρετική συσκευή για πολλές συνταγές, αλλά δεν είναι πανάκεια για όλα τα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια υλικά και συνταγές δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος, ώστε να εξασφαλίζετε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο τραπέζι σας.