Σημαίνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας και όταν τα απογοητεύουμε, είναι μια τραγωδία. Μια απλή υπόσχεση που κάνουμε σε βιασύνη και δεν τη τηρούμε αργότερα μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για εμάς, αλλά μπορεί να σημαίνει στα παιδιά μας: “Δεν έχεις σημασία για τη μαμά και τον μπαμπά !”. Τα παιδιά μπορούν να θυμούνται τις αθετημένες υποσχέσεις για χρόνια και αν δεν θέλετε το παιδί σας να σας θεωρεί «ψεύτη», είναι καλύτερο να τηρείτε τις υποσχέσεις που κάνετε, ανεξάρτητα από το τι χρειάζεται.
Εξετάσαμε πιο προσεκτικά τι συμβαίνει στα παιδιά όταν οι γονείς δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.
Τα παιδιά σας μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται ότι είστε ψεύτης.
Διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι είναι ζωτικής σημασίας να τηρούν τις υποσχέσεις, αλλά μερικές φορές εμείς οι ίδιοι αποτυγχάνουμε να το κάνουμε. Όταν λέτε στο παιδί σας ότι κάτι θα συμβεί και στη συνέχεια δε γίνεται ποτέ πραγματικότητα, τεχνικά λέτε “ψέματα” και το παιδί σας θα είναι σε θέση να βγάλει αυτό το απλό συμπέρασμα. Απλά θυμηθείτε την τελευταία φορά που κάποιος δεν τήρησε την υπόσχεσή του σε εσάς. Σας πλήγωσε; Και τώρα φανταστείτε μια αίσθηση πολλές φορές χειρότερη – έτσι μπορούν τα παιδιά μας να νιώθουν όταν τα απογοητεύουν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή τους.
Μπορεί να νομίζουν ότι δεν έχουν σημασία για εσάς.
Φυσικά, δεν θέλετε να πληγώσετε τα συναισθήματα του παιδιού όταν ξαφνικά αθετείτε μια υπόσχεση που του δώσατε. Αλλά τα παιδιά σας μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν σημασία για σας, γιατί βάζετε ό, τι είναι σημαντικό για αυτά στο τέλος της λίστας και τελικά το ξεχάσατε. Οι σχέσεις απαιτούν σκληρή δουλειά και όταν κρατάτε αυτή την υπόσχεση ανεξάρτητα από το τι χρειάζεται, σας κάνει έναν ήρωα στα μάτια του παιδιού σας και ένα καλό παράδειγμα να ακολουθήσει.
Δε θα τηρήσει τις δικές του υποσχέσεις.
Οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά τους και όταν συνεχίζουν να αθετούν τις υποσχέσεις τους, τα παιδιά μπορεί να σκεφτούν να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο. Μπορεί να σκεφτούν: “Αν η μαμά μου (ο μπαμπάς) δεν τηρεί το λόγο της, γιατί πρέπει να το κάνω εγώ;” Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν τέτοια άτομα όταν μεγαλώσουν, αλλά όταν ορκιζόμαστε εύκολα με υποσχέσεις, τα παιδιά μας θα κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Τέλος, μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό σε σας.
Όταν κάνουμε ό,τι λέμε, βοηθά τα παιδιά μας να αισθάνονται ασφαλή και να χτίζουν εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Όταν η εμπιστοσύνη αυτή προδοθεί, τα παιδιά μας μπορεί να αισθάνονται χαμένα, ειδικά όταν είναι πολύ μικρά για να κατανοήσουν την έννοια του να τηρούν τις υποσχέσεις. Τελικά, μπορεί να χάσουν το σεβασμό τους για σας και για το τι λέτε, επειδή θα δουν ότι οι υποσχέσεις σας δεν ακολουθούνται από πράξεις.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε καθόλου υποσχέσεις για το παιδί σας; Το αντίθετο. Η αποφυγή υποσχέσεων σημαίνει ότι δεν είστε έτοιμοι να δεσμευθείτε σε μια σχέση με άλλους ανθρώπους και το παιδί σας ειδικότερα. Οι γονείς που αποφεύγουν να κάνουν υποσχέσεις μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους να μην αισθάνονται αρκετά καλά ώστε να αναλάβουν οποιονδήποτε ρίσκο. Όταν δίνετε και κρατάτε μια υπόσχεση, το παιδί σας ξέρει ότι υπάρχει κάποιος στον οποίο μπορούν να βασιστούν, κάποιος που θα κάνει τα πάντα για να τα στηρίξει. Απλώς βεβαιωθείτε ότι κάνετε υποσχέσεις που μπορείτε να κρατήσετε και να βάλετε τα δυνατά σας για να τις τηρήσετε.