oi-eidikoi-milisan-oi-pathiseis-poy-syndeontai-me-ti-chrisi-toy-klimatistikoy-oi-pithanoi-kindynoi-kai-pos-tha-prostateyteite-292546
11:41

Οι ειδικοί μίλησαν: Οι παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση του κλιματιστικού – Οι πιθανοί κίνδυνοι –και πως θα προστατευτείτε

11:41
Νίκη Μουλά

Το κλιματιστικό έχει πάρει “φωτιά” το φετινό καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται, ωστόσο, υπάρχουν επιπτώσεις, τόσο στην υγεία, όσο και στο κόστος χρήσης του.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη συνεχή χρήση του κλιματιστικού

Advertisement

Ειδικότερα, το air condition αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, στα μάτια και στους βλεννογόνους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή ακόμα και προβλήματα υγείας (π.χ. ξηρό λαιμό).

Advertisement

Οι απότομες αλλαγές μεταξύ δροσερού χώρου και υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα, προκαλώντας πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους.

Advertisement

Εάν το κλιματιστικό δεν συντηρείται σωστά, μπορεί να κυκλοφορεί βακτήρια ή μύκητες στον χώρο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων.

Advertisement

Το να είναι ανοιχτό το air condition όλη μέρα, σημαίνει υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αυξάνει τον λογαριασμό του ρεύματος, ενώ μπορεί να επιβαρύνει τη συσκευή και να μειώσει τη διάρκεια ζωής της.

Κλιματιστικό σωστή χρήσης

Advertisement

Πως πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά το κλιματιστικό

Το air condition θα πρέπει να λειτουργεί σε μια μέση θερμοκρασία (π.χ. 24-26°C), προκειμένου να μην είναι υπερβολικά δροσερό και να μην υπερλειτουργεί.

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού (καθαρισμός φίλτρων, έλεγχος) είναι απαραίτητη για την υγεία σου και για την αποδοτική λειτουργία της συσκευής.

Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται όλη μέρα, αλλά να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες ή να ανοίγονται τα παράθυρα για φυσικό αερισμό, σε ώρες που δεν είναι τόσο ζεστές.

Έτσι καίει λιγότερο το κλιματιστικό: Ο έξυπνος τρόπος για οικονομία στο ρεύμα & να μη σας “κάψει” ο λογαριασμός

Το κλιματιστικό, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους θερινούς μήνες στη Ελλάδα και του ότι η πλειονότητα των κατοικιών δεν διαθέτει επαρκή μόνωση, είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης εντός του σπιτιού τις ημέρες που η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη.

Ωστόσο, αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές δεδομένου ότι πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία επί πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Πώς να περιορίσεις τη δαπάνη έως 50%

Ο τύπος της συσκευής

Τα κλιματιστικά τύπου inverter, λόγω ακριβώς του μεταβλητού ρυθμού λειτουργία τους σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά (on/off κλιματιστικά).

Βέβαια είναι ακριβότερες από τα συμβατικά κλιματιστικά (οι τιμές τους ξεκινούν από τα 300 ευρώ περίπου), ωστόσο μπορούν να κάνουν απόσβεση ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο ανάλογα με τη χρήση.

Μπορεί η πλειονότητα των κλιματιστικών που είναι διαθέσιμα στη αγορά να έχουν διπλή λειτουργία (ψύξη και θέρμανση), ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο και επομένως είναι ορθό να το επιβεβαιώσουμε πριν προβούμε στην αγορά.

Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι ένα κλιματιστικό που ανήκει π.χ. στην Α ενεργειακή κλάση για ψύξη, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχει την ίδια ενεργειακή κλάση και κατά τη λειτουργία της θέρμανσης.

Εκτός, όμως, από τη συσκευή αυτή καθ’ αυτή, για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και να περιορίσουμε τα έξοδα από τη χρήση του κλιματιστικού οφείλουμε να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές πρακτικές συμβουλές.

Η σωστή ισχύς στον σωστό χώρο

Σε περίπτωση που σκοπεύουμε να αγοράσουμε κάποιο κλιματιστικό μηχάνημα, να επιλέγουμε εκείνο που καλύπτει επ’ ακριβώς τις ανάγκες δροσισμού (ή αντίστοιχα θέρμανσης το χειμώνα) του χώρου. Δεν αγοράζουμε, δηλαδή, κλιματιστικό που έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη ισχύ από όση απαιτεί η επιφάνεια και ο όγκος του χώρου που θέλουμε να κλιματίσουμε.

Εάν το κλιματιστικό έχει μικρότερη ισχύ, τότε δεν θα μπορεί να πετύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ψύξης, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος όσο και την αύξηση της πιθανότητας να εμφανίσει κάποια βλάβη.

Προβλήματα δημιουργούνται, όμως, και στην περίπτωση που αυτό έχει μεγαλύτερη από την ενδεικνυόμενη για το χώρο ισχύ. Τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται αρκετά συχνά, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία αφύγρανσης του χώρου, αλλά και την μη αποδοτική, σε ότι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος, λειτουργία του.

Σε γενικές γραμμές:

  • Για ένα χώρο έως 15 τ.μ. είναι αρκετό ένα κλιματιστικό με ισχύ 7.000 BTU
  • Για 15 – 20 τ.μ. η ενδεικνυόμενη ισχύς του κλιματιστικού είναι τα 9.000 BTU
  • Για επιφάνεια χώρου 20 – 25 τ.μ., τα 12.000 BTU
  • Για 25 – 30 τ.μ., τα 14.000 BTU
  • Για 30 – 35 τ.μ., τα 16.000 BTU
  • Για κάθε επιπλέον 5 τ.μ. θα πρέπει η ισχύς του κλιματιστικού να αυξάνεται κατά 2.000 BTU.

Καλό είναι βέβαια πριν από την αγορά, να συμβουλευτούμε έναν ειδικό (και όχι απλά τον πωλητή) για την ιδανική συσκευή για το χώρο μας, δίνοντάς του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ακίνητό μας.

  • Η ύπαρξη μόνωσης και ενεργειακών κουφωμάτων στο ακίνητο
  • Ο όροφος και ο προσανατολισμός του χώρου
  • Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το χώρο
  • Η λειτουργία των διαφόρων άλλων συσκευών (π.χ. ηλεκτρικής κουζίνας)

Ορθολογική λειτουργία

Η ορθολογική χρήση και λειτουργία του κλιματιστικού είναι ο παράγοντας εκείνος που συμβάλει καθοριστικά στην υπόθεση της εξοικονόμησης, καθώς μέσω μιας σειράς μεθόδων και «έξυπνων» χειρισμών μπορεί να περιορίσει δραστικά το κόστος του κλιματισμού χωρίς ταυτόχρονα να μεταβάλει επί τα χείρω τις συνθήκες θερμικής άνεσης στο χώρο.

✔️Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το κλιματιστικό, παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Όταν οι εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού (σκίαση, ρεύμα αέρα, ανεμιστήρας κτλ) μπορούν να βελτιώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κατοικίας, αποφεύγουμε τη χρήση του κλιματιστικού.

Επίσης, τον απενεργοποιούμε όταν στον χώρο δεν θα βρίσκεται κανείς για αρκετή ώρα. Το ίδιο πράττουμε λίγο πριν κοιμηθούμε, στην περίπτωση που διαθέτουμε κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο.

✔️Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 25 – 26 βαθμούς Κελσίου και όχι σε χαμηλότερα επίπεδα. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης χωρίς να «καταψύχει» το χώρο.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκτός του γεγονότος πως απαιτούν σαφώς μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, καταπονούν τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τη μετάβασή του από το θερμό εξωτερικό περιβάλλον, στο ψυχρό του εσωτερικού του ακινήτου.

✔️Συνδυάζουμε τη λειτουργία του κλιματιστικού με την αξιοποίηση των φυσικών τρόπων δροσισμού. Τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες, φροντίζουμε να κατεβάζουμε τις τέντες και να κλείνουμε κατά το δυνατόν τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα και τις μπαλκονόπορτες.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τον χώρο μας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, η ψύξη του χώρου γίνεται γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

✔️Τοποθετούμε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού μακριά από συσκευές που εκπέμπουν έντονη θερμότητα όπως π.χ. η ηλεκτρική κουζίνα και από παράθυρα – τζαμαρίες για να μην μειώνεται η απόδοσή της. Η δε εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο καλά αεριζόμενο και κατά το δυνατόν προστατευμένη από την άμεση έκθεση στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης, ο χώρος γύρω από την εξωτερική μονάδα θα πρέπει σε ακτίνα τουλάχιστον 35 – 50 εκατοστών να είναι ελεύθερος από περιφερειακά εμπόδια (φυτά, έπιπλα κήπου κτλ) που πιθανώς παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα. Σημειώνεται δε πως η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για να μην μειώνεται η απόδοση του κλιματιστικού.

✔️Κρατάμε κλειστά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κλιματιστικού. Ωστόσο, καλό είναι να ανανεώσουμε ανά διαστήματα τον αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας μας, ιδίως αν διαθέτουμε συμβατικές συσκευές κλιματισμού, οι οποίες ανακυκλώνουν τον ήδη υπάρχοντα αέρα στο δωμάτιο.

Επιπλέον, αποφεύγουμε το κάπνισμα εντός των κλιματιζόμενων χώρων και φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια. Το κλιματιστικό «ρουφάει» τον αέρα του δωματίου με τον καπνό ή τα αιωρούμενα σωματίδια και τον διοχετεύει ξανά στο χώρο, καθιστώντας ανθυγιεινή την ατμόσφαιρα εντός της κατοικίας.

✔️Φροντίζουμε η θέση των περσίδων της εσωτερικής μονάδας να είναι έτσι ρυθμισμένη, ώστε ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα. Με τον τρόπο αυτό ο αέρας διανέμεται ομοιόμορφα στο χώρο και τον δροσίζει αποτελεσματικότερα με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος.

Παράλληλα, επιλέγουμε τέτοια ταχύτητα στον ανεμιστήρα του κλιματιστικού που να μη δημιουργεί ισχυρά ρεύματα αέρα, αφού έτσι αυξάνουμε την κατανάλωση ενέργειας χωρίς ουσιαστικό όφελος.

✔️Καθαρίζουμε και συντηρούμε σε τακτά διαστήματα την κλιματιστική συσκευή. Ο σωστός καθαρισμός και η τακτική συντήρηση δεν επιμηκύνουν μόνο τη διάρκεια «ζωής» του κλιματιστικού και περιορίζουν το ενδεχόμενο μηχανικών βλαβών, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα και την απόδοση της λειτουργίας του.

Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρήματα, τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος όσο και από τις απουσία βλαβών. Ειδικά σε ότι αφορά στον καθαρισμό, ξεσκονίζουμε τις γρίλιες και τα πτερύγια της εσωτερικής μονάδας, αλλά και των φίλτρων αέρα μια φορά το μήνα.

Σημειώνεται πως τα φίλτρα στις οικιακές μονάδες κλιματισμού είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με νερό και επανατοποθετούνται στην συσκευή αφού στεγνώσουν. Τα καθαρά φίλτρα ενισχύουν την απόδοση της συσκευής χωρίς επιπλέον κατανάλωση ενέργειας. Σε ότι αφορά στην εξωτερική μονάδα, καλό είναι να γίνεται επιφανειακός καθαρισμός της με τρεχούμενο νερό.