Οδήγηση στα χιόνια – Χρήσιμες πληροφορίες: Η «Ζηνοβία» έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα. Πολλοί οδηγοί θα χρειαστούν βοήθεια για να πραγματοποιήσουν τις μετακινήσεις τους. Αυτό, διότι οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί δεν έχουν συνηθίσει να οδηγούν στα χιόνια. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες. Αναλυτικότερα:
– Απαλές κινήσεις, σταθερή ταχύτητα του οχήματος και ποτέ δισταγμό.
– Διορθώσεις στο τιμόνι όπως στην περίπτωση υπερστροφής/υποστροφής. Απαραίτητες είναι, χωρίς όμως υπερβολές.
– Επιλογή από πριν της ενδεδειγμένης ταχύτητας στο κιβώτιο και διατήρησή της σε όλη τη φάση της «χιονοδρομίας» ή «λασποδρομίας».
– Για μικρές αποστάσεις συνιστάται η χρησιμοποίηση αλυσίδων, που όμως φθείρουν τους τροχούς και τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου.
– Χωρίς αλυσίδες, επιβάλλεται απόλυτα ήρεμη οδήγηση, μέσα στα πατήματα των προηγούμενων αυτοκινήτων, αποφεύγοντας συγχρόνως τις άκρες του δρόμου, όπου δεν ξέρουμε το βάθος του χιονιού.
– Η καλύτερη λύση στο χιόνι πάντως, είναι τα λάστιχα χιονιού, που όμως δεν μπορούμε να έχουμε στο αυτοκίνητό μας σε όλη τη διάρκεια του έτους, αφού καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
– Για να κινηθούμε σε ένα παγωμένο ανηφορικό δρόμο, χρειάζεται η απόκτηση κάποιας φόρας, που αντισταθμίζει το σπινάρισμα των τροχών και μας επιτρέπει να περάσουμε έστω με μικρή ταχύτητα, το υψηλότερο σημείο.
– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν κινούμαστε πάνω σε γέφυρες, εκεί όπου το οδόστρωμα παγώνει ευκολότερα καθώς κάτω από αυτό περνάει ψυχρός αέρας.
– Σε κάθε περίπτωση τα λάστιχα να έχουν την πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής, ενώ να έχουμε κατά νου ότι, όσο πιο στενό είναι το πέλμα του ελαστικού τόσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις του πάνω σε νερό, χιόνι και πάγο.