Το κλιματιστικό όταν βρίσκεται σε λειτουργία, βγάζει πολύ νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.
Μια από τις χρήσεις του είναι για το σίδερο ατμού, το οποίο χρειάζεται απιονισμένο νερό, οπότε το νερό από το κλιματιστικό ή τον αφυγραντήρα είναι καλό. Μπορεί να μην είναι “απιονισμένο”, αλλά την δουλειά του την κάνει, από το να αγοράζει κανείς νερό για σίδερο.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα φυτά, ειδικά το καλοκαίρι, με την ξηρασία. Το νερό από κλιματιστικά ή αφυγραντήρες είναι σαν το βρόχινο, που έχει ph περίπου στο 5,5, συνεπώς είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που έχουν μάθει να ζουν τα φυτά. Το βάζουμε όμως μέσα στο χώμα τους, σε λογικές ποσότητες και έτσι τα φυτά μπορούν να ευδοκιμούν, γιατί είναι νερό απαλλαγμένο από χημικές ενώσεις χλωρίου, χαλκού και λοιπών μετάλλων που έχουν οι σωλήνες ύδρευσης.
Ωστόσο, επειδή στερείται άλλων στοιχείων, τα φυτά θέλουν και το σωστό λίπασμα,οπότε ίσως μια καλή λύση θα ήταν να χρησιμοποιείται μισό νερό της βρύσης και μισό από το κλιματιστικό. Επιπροσθέτως, δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα νερού, ώστε να “πνίγεται” το φυτό.
Στην περίπτωση που είναι ανοιχτό το κλιματιστικό ή ο αφυγραντήρας αρκετές ώρες, το νερό που βγάζει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητό, που εκτός από μια οικονομική λύση, βοηθάει και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ζέστη γίνεται συχνά ανυπόφορη, με αποτέλεσμα να υπερβάλλουμε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού για να δροσιστούμε γρήγορα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Vox, αυτή η πρακτική μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο πορτοφόλι μας.
Οι ειδικοί συστήνουν τη ρύθμιση του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η θερμοκρασία προσφέρει ένα διπλό όφελος:
Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 22 βαθμούς ή χαμηλότερα. Για κάθε βαθμό κάτω από τους 25-26 βαθμούς, τα κόστη ενέργειας αυξάνονται κατά περίπου 6%. Αντί αυτού, συνίσταται η ρύθμιση στους 25 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 27 βαθμούς τη νύχτα.
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία και την ικανότητα κάθε ατόμου να προσαρμόζεται. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει συνηθίσει στους 23 βαθμούς μπορεί να αισθάνεται ζέστη στους 25, αλλά το σώμα προσαρμόζεται με τον καιρό. Επίσης, ένα κλιματιστικό στους 25 βαθμούς δεν θα είναι τόσο αποδοτικό αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί, σε σύγκριση με 35 βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η μείωση της θερμοκρασίας.