Κατάψυξη κρέατος: Οι περισσότερες νοικοκυρές αναλαμβάνουν να τοποθετήσουν το κρέας στον καταψύκτη. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα κόλπο που πρέπει να ακολουθηθεί πριν από τη συγκεκριμένη εργασία. Πολλές νοικοκυρές προχωρούν στην αγορά κρέατος, το οποίο δεν πρόκειται να μαγειρευτεί την ίδια ημέρα.
Τα βάζουν στην κατάψυξη όπως είναι τυλιγμένα με το χαρτί από το κατάστημα. Εναλλακτικά, τα μεταφέρουν σε σακουλάκια τροφίμων. Ως εδώ όλα είμαι καλά. Αυτό, όμως, που συχνά παραλείπουν, ενώ δεν πρέπει, είναι να τα χωρίζουν σε μερίδες ανάλογα με το φαγητό που θέλουν να φτιάξουν.
Κατάψυξη κρέατος: Το παράδειγμα
Για παράδειγμα, αγοράζεις 3 κιλά μπριζόλες ή 2 κιλά κιμά. Το κάνεις, επειδή θέλεις να έχεις αποθέματα και για σάλτσα για τα μακαρόνια και για κεφτεδάκια. Όμως, δεν θα πρέπει να τα βάζεις στην κατάψυξη ως έχουν. Το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό τον τρόπο, είναι να χρειάζονται πολύ χρόνο για να ξεπαγώσουν αλλά και να πρέπει να τα μαγειρέψεις όλα μαζί μετά. Επειδή, όπως ξέρεις το ξεπαγωμένο κρέας δεν μπαίνει ποτέ ξανά στην κατάψυξη!
Τι να κάνεις αν μπει το κρέας στην κατάψυξη
Τι θα πρέπει λοιπόν πάντα να κάνεις πριν βάλεις κρέας στην κατάψυξη; Να το χωρίζεις σε μερίδες που ανταποκρίνονται στα φαγητά που θέλεις να φτιάξεις και στα άτομα για τα οποία μαγειρεύεις. Αν δηλαδή θέλεις να μοιράσεις τις μπριζόλες που προορίζονται για καθημερινό τραπέζι, καλό θα ήταν να τις βάλεις σε σακουλάκια ανά δύο, για να ξεπαγώνουν πιο γρήγορα.
Αν πάλι θέλεις να καταψύξεις κιμά, αποφάσισε εκ των προτέρων για ποιο φαγητό τον προορίζεις (άλλη ποσότητα θέλει το παστίτσιο και άλλη τα μπιφτέκια) και γράψε μία σημείωση επάνω στο σακουλάκι. Την ίδια τεχνική εφαρμόζεις για κάθε τύπο κρέατος και έτσι θα μπορείς να κάνεις σωστή διαχείριση και στο χρόνο και στο μαγείρεμα.