Καρπούζι: Το φρούτο ανήκει στα βότανα Curcubitaceae. Στην οικογένειά του ανήκουν, το αγγούρι και η κολοκύθα. Αποτελείται κατά 92% από νερό, ενώ η ελληνική του ονομασία είναι υδροπέπων. Αντίθετα, στα αγγλικά ονομάζεται watermelon, ενώ το καρπούζι έχει τουρκική προέλευση.
Ο χυμός του είναι πλούσιος σε ζάχαρα και θρεπτικά συστατικά. Το καρπούζι έχει λίγες θερμίδες και πιο συγκεκριμένα 100 με 200 θερμίδες ανά 1000 γραμμάρια. Τα συστατικά που περιέχει είναι βιταμίνες C,A,B1, B6, μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο και γλουταθειόνη.
Από εκεί και πέρα, το καρπούζι βοηθά στην απώλεια βάρους και συμβάλλει στη σωστή νεφρική λειτουργία. Δρα κατά της γήρανσης και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου. Παράλληλα, προστατεύει τον οργανισμό από τις μολύνσεις, ενώ ενδυναμώνει και την όραση. Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης των λεμφοκυττάρων, που προσφέρει στον οργανισμό.
Το καρπούζι βοηθά επίσης στην πνευματική ή ψυχική υγεία του ανθρώπου. Επίσης, το καρπούζι είναι υπεύθυνο και για τη σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού. Δηλαδή, βοηθά τα αγγεία και την καρδιά του σώματος να λειτουργούν σωστά.
Συμβάλλει και στη σωστή αρτηριακή πίεση, αλλά και στη σωστή διουρητική δράση του ανθρώπινου οργανισμού. Το έντερο είναι ακόμη ένα κομμάτι του οργανισμού που βοηθιέται από την κατανάλωση του καρπουζιού.
Νερό (gr.) 256
Ενέργεια (Kcal) 84
Πρωτεΐνες (gr.) 5.7
Λιπαρά (gr.) 3.5
Υδατάνθρακες (gr.) 74.8
Φυτικές Ίνες (gr.) 1.1
Ασβέστιο (mg) 19.6
Σίδηρο (mg) 0.7
Μαγνήσιο (mg) 28
Φώσφορο (mg) 30.8
Κάλιο (mg) 314
Νάτριο (mg) 2.8
Ψευδάργυρο (mg) 0.3
Βιταμίνη C (mg) 22.7
Θειαμίνη (mg) 0.1
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.1
Νιασίνη (mg) 0.5
Βιταμίνη B-6 (mg) 0.1
Βιταμίνη A (IU) 1593