Θαυματουργή τροφή – Χρήσιμες πληροφορίες: Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως τα καυτερά φαγητά είναι προστατευτικά έναντι πολλών προβλημάτων υγείας. Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Neuromed IRCCS και άλλα ιταλικά ερευνητικά κέντρα.
Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 8,2 χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών (σ.σ. 22.811 ανδρών και γυναικών), οι οποίοι χωρίστηκαν ανάλογα με την κατανάλωση τσίλι, που έκαναν. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και ενθαρρυντικά.
– Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προσθέτουν χρόνια στη ζωή
– Λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα
– Λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό
– Οι καταναλωτές τσίλι πάσχουν από υπέρταση
– Μείωση κατά 44% του κινδύνου θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια
– Μείωση κατά 61% του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο
– Μείωση κατά 34% των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια
– Μείωση κάθε αιτίας θανάτου κατά 23%
– Οι καταναλωτές τσίλι έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο
* Προσοχή: Τα οφέλη του τσίλι παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από το αν οι εθελοντές ακολουθούσαν μια υγιεινή, μεσογειακή διατροφή ή μια πιο ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή.
Η καθηγήτρια Γενετικής & Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Campobasso, ανέφερε σε συνέντευξή της: «Τα καυτερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της διατροφικής κουλτούρας μας. Το τσίλι υπάρχει παντού, ακόμα και στα μπαλκόνια των ιταλικών σπιτιών. Στο πέρασμα των αιώνων έχουν αποδοθεί στις καυτερές πιπεριές πολλές ιδιότητες, βασισμένες κυρίως σε ανέκδοτες μαρτυρίες.
Είναι σημαντικό να αποκομίζουμε στοιχεία στη σύγχρονη εποχή, μέσα από καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες όπως η παρούσα. Ξέρουμε ότι τα φυτά αυτής της οικογένειας ασκούν προστατευτική δράση στην υγεία. Αυτό αποδίδεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Τα αντιοξειδωτικά αυτά ευνοούν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία».