Μειονεκτήματα της ευφυΐας: Μπορεί το να είναι κάποιος έξυπνος να αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πλεονέκτημα από την πλειονότητα των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και τα μειονεκτήματά του. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι κατάρα το να είσαι ευφυής. Παρακάτω ακολουθεί η σχετική λίστα με τα μειονεκτήματα της ευφυΐας. Αναλυτικότερα:
– Ιδιοφυΐα και ευτυχία σπάνια πάνε μαζί: Όπως είπε και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Η ευτυχία στους έξυπνους ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα που γνωρίζω». Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλό IQ είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη. Επίσης, στη μελαγχολία και στην «αρνητική σκέψη». Ξέραμε λοιπόν μέχρι τώρα ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Τώρα, μπορούμε να προσθέσουμε πλέον και το μυαλό σε αυτό το ρητό.
– Η εξυπνάδα είναι αγχωτική: Υψηλά επίπεδα στρες έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες στα άτομα με υψηλή διανοητική ικανότητα. Μάλλον είναι κάτι το αυτονόητο. Αυτό, διότι όσο πιο πολύ σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ προβληματίζεσαι. Έρευνα του Alexander Penney του Πανεπιστημίου του Καναδά έδειξε εντονότερες και συχνότερες αγχωτικές εμπειρίες για τους πιο έξυπνους ανθρώπους.
– Η ευφυΐα φέρνει μοναξιά: Πολλοί από τους ανθρώπους που σκοράρουν υψηλή βαθμολογία στα τεστ IQ είναι εργένηδες ή δηλώνουν μοναχικοί ως άνθρωποι. Επομένως, μην ανησυχείς. Μπορείς πια με εγκυρότητα να υποστηρίζεις ότι «Είσαι μόνος γιατί δεν σε καταλαβαίνουν».
– Οι υψηλές προσδοκίες για το μυαλό σου φέρνουν απογοήτευση: Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ένιωσαν την ματαίωση των προσδοκιών. Είτε των δικών τους, είτε του περιβάλλοντος τους, που είχαν όταν χαρακτηρίστηκαν ως ιδιοφυΐες στην νεότερη ηλικία τους. Τα «child-ren prodigy» όπως είναι γνωστά (παιδιά θαύματα) πολλές φορές καταλήγουν «αποτυχημένοι» σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό βρίσκεται σε σχέση με αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν όταν ήταν μικρά.
– Η ευστροφία σου δεν σημαίνει και σοφές αποφάσεις: O Keith Stanovich του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψε ότι οι αντικειμενικές και δίκαιες αποφάσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με το υψηλό IQ. Επίσης, οι ευφυείς άνθρωποι δεν είναι πάντα τόσο σίγουροι για αυτές τους αποφάσεις. Επειδή, όπως είπε και ο Μπουκόφσκι «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι βεβαιότητες». Πολλοί πια επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαχωρισθούν οι έννοιες της «εξυπνάδας» όπως καταγράφεται στα IQ tests από την «σοφία», καθώς δεν ταυτίζονται.
– Τα «τυφλά σημεία» ενός έξυπνου μυαλού: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν ένα «τυφλό σημείο» στην αντιληπτική τους ικανότητα και αυτό είναι το να βλέπουν τα δικά τους λάθη. Επίσης, συχνά διακατέχονται από αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «gambler fallacy» και κατά το οποίο η αισιοδοξία για την επανάληψη ενός θετικού αποτελέσματος στερεύει γρηγορότερα σε έναν ευφυή άνθρωπο, οδηγώντας τον συχνά σε βιαστικές και λανθασμένες αποτιμήσεις.
– Το μυαλό έχει έξοδα: Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν βαθμολογία στα τεστ IQ από 140 και πάνω είναι δυο φορές πιο πιθανόν σε σχέση με τους υπόλοιπους να υπερ-χρεώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες. Προφανώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο πιο πολύ σκέφτεσαι τόσο πιο πολύ ξοδεύεις.
– Η πολλή εξυπνάδα ίσως σε ρίξει στο πιοτό και τα ναρκωτικά: Φινλανδοί ερευνητές απέδειξαν με μελέτη τους σε δίδυμα αδέρφια, ότι οι ευφυείς άνθρωποι το «τσούζουν» λίγο παραπάνω, με πολλούς να δηλώνουν προβλήματα αλκοολισμού. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η νοημοσύνη συσχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για νέες εμπειρίες. Επίσης εκτός από το αλκοόλ είναι επιρρεπείς και στα ναρκωτικά, αφού τα αγόρια με IQ άνω του 107 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση ναρκωτικών ως ενήλικες, ενώ οι για τα κορίτσια με IQ>107 οι ίδιες πιθανότητες τριπλασιάζονται.
– Ο εγκέφαλος σου μπορεί να σε στείλει στο «τρελάδικο»: Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Neuron» έδειξε ότι μια πρωτεΐνη που παράγεται στον εγκέφαλο (neuronal calcium sensor-1 protein) συνδέεται τόσο με τη δημιουργικότητα και τη λειτουργική μνήμη όσο και με τη σχιζοφρένεια και τη μανιοκατάθλιψη. Περισσότερες από 30 ακαδημαϊκές μελέτες έχουν υποδείξει την άμεση σχέση της ευφυΐας με τη διπολική διαταραχή – και άλλες σχετικές διαταραχές.
– Η εξυπνάδα σου προκαλεί τον φθόνο τους: Χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει αυτό το τελευταίο συμπέρασμα μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν είστε πολύ εξυπνος άνθρωπος θα αντιμετωπίσετε την ζήλια των γύρω σας, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Για αυτό αν είστε ιδιαίτερα ευφυείς θα πρέπει να εξοπλιστείτε και με πολλή δύναμη για να αντιμετωπίσετε τον φθόνο τους.