Γρατσουνιές, σε γυάλινες επιφάνειες, σε κινητά τηλέφωνα, στο αυτοκίνητο, σε έπιπλα, όπου και αν γίνουν το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Τις περισσότερες φορές να πεταχτούν στα σκουπίδια αγαπημένα αντικείμενα.
Και όμως βρέθηκε η λύση. Υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να σβήσουν τις γρατσουνιές. Προϊόντα που οι περισσότεροι τα έχουν στο σπίτι τους. Δείτε τα παρακάτω έξυπνα κόλπα.
Γυάλινες επιφάνειες
Για να εξαφανίσετε ή να κρύψετε μικρές γρατσουνιές, χρησιμοποιήστε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:
Βάλτε λίγη οδοντόκρεμα σε βαμβάκι ή βαμβακερό ύφασμα και τρίψτε το στην επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις για 10 δευτερόλεπτα. Καθαρίστε τα υπολείμματα με νερό.
Βάλτε λίγο φυτικό λάδι σε ένα ύφασμα με μικροΐνες ή βαμβάκι και τρίψτε το στην επιφάνεια για μερικά δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και βαζελίνη.
Ανακατέψτε μαγειρική σόδα με λίγο νερό. Βάλτε το μίγμα στην επιφάνεια και μετά σκουπίστε την επιφάνεια με ένα βαμβακερό ύφασμα.
Το προστατευτικό για το παρμπρίζ είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε γρατσουνιές σε γυάλινες επιφάνειες. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω στο προϊόν και σιγουρέψτε πρώτα πως η χημική του σύσταση είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο είδος επιφάνειας.
Δερμάτινα αντικείμενα
Οι γρατσουνιές στα δερμάτινα είναι πολύ συνηθισμένες. Εάν οι φθορές δεν είναι πολύ σοβαρές, μπορείτε εύκολα να τις επιδιορθώσετε στο σπίτι.
Πάρτε λίγο φυτικό λάδι και βάλτε το στη γρατσουνισμένη επιφάνεια με λίγο βαμβάκι. Τρίψτε το με κυκλικές κινήσεις και μετά αφήστε το να στεγνώσει. Τέλος, καθαρίστε τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανί. Εάν χρειαστεί επαναλάβετε την διαδικασία.
Άλλος ένας τρόπος να κρύψετε τις γρατσουνιές στα δερμάτινα είναι με βερνίκι νυχιών. Διαλέξτε το χρώμα που ταιριάζει με το δέρμα και βάλτε λίγο στην προβληματική περιοχή με μία οδοντογλυφίδα.
Μπορείτε να διώξετε τις γρατσουνιές και με τη βοήθεια ειδικού κεριού για δέρμα. Αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιήστε κανονικό κερί μέλισσας. Ζεστάνετε το κερί και βάλτε το στην γρατσουνιά. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα παλιό ύφασμα και βάψτε το κερί με την σωστή απόχρωση για να μοιάζει με το χρώμα του δέρματος.
Ξύλινες επιφάνειες
Για να κρύψετε ή να αφαιρέσετε γρατσουνιές από ξύλινες επιφάνειες, ακολουθήστε τις οδηγίες παρακάτω:
Εάν υπάρχουν γρατσουνιές σε σκούρο ξύλο, το ιώδιο σίγουρα θα βοηθήσει. Διαλύστε το σε νερό και βάλτε το πάνω στις προβληματικές περιοχές με βαμβάκι. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να περάσετε τις γρατσουνιές με βερνίκι.
Άλλη μία επιλογή είναι να πάρετε μισό καρύδι και να το τρίψετε πάνω στις προβληματικές περιοχές. Όταν οι γρατσουνιές σκουρύνουν, καθαρίστε τις με ένα ύφασμα και μετά περάστε τις με διάφανο βερνίκι.
Εάν μία ξύλινη επιφάνεια ραγίσει, μπορεί να επανέλθει στην αρχική κατάσταση χρησιμοποιώντας μαγιονέζα. Βάλτε λίγη σε βαμβάκι και περάστε την προβληματική περιοχή. Αφήστε την για 2-3 μέρες και τα σημάδια θα εξαφανιστούν.
Πλαστικές επιφάνειες
Εξαφανίστε τις γρατσουνιές από τις πλαστικές επιφάνειες: Προβλήματα σε πλαστικές επιφάνειες μπορούν να κρυφτούν με ένα συνηθισμένο πιστολάκι.
Κατευθύνετε τον ζεστό αέρα κατά μήκος της γρατσουνιάς. Εάν χρειαστεί αυξήστε τη θερμοκρασία μέχρι τα σημάδια να αρχίζουν να εξαφανίζονται. Περιμένετε 10-15 λεπτά και μετά γυαλίστε την επιφάνεια για να τις εξαφανίσετε εντελώς.
Τα γυαλιστικά αυτοκινήτων μπορούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά στα πλαστικά αντικείμενα. Καθαρίστε πρώτα την προβληματική περιοχή και μετά βάλτε το προϊόν. Τελειώστε λειαίνοντας την επιφάνεια με ένα μαλακό ύφασμα.
Μεταλλικές επιφάνειες
Επειδή υπάρχουν διάφοροι τύποι μεταλλικών επιφανειών, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Για κοσμήματα, καλύτερο είναι να ζητάτε την βοήθεια των επαγγελματιών κοσμηματοπωλών. Από την άλλη, μπορείτε και μόνοι σας να αντιμετωπίσετε γρατσουνιές σε ανοξείδωτες επιφάνειες.
Γρατσουνιές σε ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν να αντιμετωπιστούν με σφουγγαράκι λείανσης νυχιών.
Αλλιώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειαντικές ιδιότητες των οδοντόκρεμων που κάνουν λεύκανση. Βάλτε την στην περιοχή και τρίψτε με μία μαλακή βούρτσα ή μαλακό πανί. Σκουπίστε τα υπολείμματα με ένα καθαρό και βρεγμένο πανί.
Να σημειωθεί ότι καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι αποτελεσματική ενάντια στις βαθιές γρατσουνιές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ειδικούς.