Τα ρεβίθια είναι ένα από τα πιο θρεπτικά όσπρια. Συνήθως όμως η προετοιμασία για το μαγείρεμα είναι αυτή που μας αποτρέπει να τα γευόμαστε συχνά.
Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά. Ακόμη και καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί τα γνωστά στραγάλια.
Μάλιστα γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ.
Είναι πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και θαυμάσια διατροφική εναλλακτική του κρέατος. Περιέχουν φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες όπως χοληστερόλη, διαβήτης, πίεση αίματος, καρκίνος.
Ακόμη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Προέρχονται παραδοσιακά από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα ρεβίθια, επίσης γνωστά ως φασόλια garbanzo.
Είναι γνωστά παγκοσμίως και χρησιμοποιούνται στην στην ελληνική, ιταλική, ινδική, ισπανική και πορτογαλική κουζίνα.
»Λατρεύω τα ρεβίθια και είναι με διαφορά το αγαπημένο μου όσπριο.
Με σκοτώνει όμως το γεγονός ότι πρέπει να υπολογίσω στον χρόνο μαγειρέματος, τις 6-8 ώρες που χρειάζονται τα ρεβίθια για να μουλιάσουν.
Θα ήθελα να υπάρχει ένας τρόπος να βάζω κατευθείαν τα ρεβίθια στην κατσαρόλα για μαγείρεμα χωρίς να πρέπει να προβλέψω την μανούρα του μουλιάσματος.»
Αυτή είναι η σκέψη των περισσοτέρων.
Υπάρχει όμως λύση; Κι όμως υπάρχει!
Η κατάψυξη είναι o σύμμαχος σας για να έχετε πάντα έτοιμα μουλιασμένα ρεβίθια.
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα μουλιάζουμε.
Ο πρώτος είναι για να μαλακώσουν με το μούλιασμα και να μπορέσουν να βράσουν σωστά για να τα φάμε.
Αν δεν τα μουλιάζαμε θα έπρεπε να τα μαγειρεύαμε για ώρες. Ο δεύτερος λόγος είναι για να είναι πιο εύπεπτα.
Να αποφύγετε το μούλιασμα δεν γίνεται. Εκτός αν θέλετε να τα βράσετε με μαγειρική σόδα, κάτι το οποίο θα πρότεινα να αποφύγετε καθώς τα ρεβίθια παίρνουν μία περίεργη γεύση.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως είναι να μουλιάσετε μία μεγάλη ποσότητα ρεβιθιών (για παράδειγμα 2 κιλά), να τα αποθηκεύσετε και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά όσα χρειάζεστε χωρίς να περιμένετε 8 ώρες. Πώς γίνεται όμως αυτό; Είναι πολύ απλό.
Μούλιασμα και συντήρηση ρεβιθιών
Βάζετε 2 κιλά ρεβίθια να μουλιάσουν σε 4 λίτρα νερό για όλο το βράδυ.
Στραγγίζετε καλά τα ρεβίθια και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα. Αν δεν χωράνε όλα σε μία, θα τα βράσετε σε δύο δόσεις.
Τα καλύπτετε με νερό και τα βράζετε για 5 λεπτά.
Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε σκεπασμένο σουρωτήρι μέχρι να στεγνώσουν αρκετά καλά.
Τα χωρίζετε σε 4 με zip, ώστε να ξέρετε ότι κάθε σακούλα έχει 0.5 κιλό μουλιασμένα ξερά ρεβίθια και να κάνετε τους υπολογισμούς σας όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψετε.
Γράψτε στη σακούλα την ημερομηνία που τα βράσατε και συντηρείστε τα στην κατάψυξη για 3 μήνες.
Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψετε, βγάλτε τα από την κατάψυξη και ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής. Δεν χρειάζεται να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν.
Τώρα πια δεν έχετε δικαιολογία. Μετά από αυτή την εύκολη λύση, θα έχετε πάντα ρεβίθια για το καθημερινό σας τραπέζι.
Δώστε και στα παιδιά σας και είναι σίγουρο πως θα τους αρέσουν! Άλλωστε κάνουν πολύ καλό και στην υγεία!