Το ψωμί καταλαμβάνει μια μοναδική θέση στη διατροφή μας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/10 των θερμίδων που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση και το 40% της θερμιδικής κατανάλωσης σε ορισμένες μη δυτικές χώρες, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής. Άσπρο, ολικής άλεσης, σταρένιο ή πολύσπορο, το ψωμί στον 21ο αιώνα αποτελεί την απόλυτη καθημερινή συνήθεια.
Από τη μια η παράδοση που το θέλει να συνοδεύει όλα σχεδόν τα γεύματα της ημέρας και από την άλλη η προκατάληψη ότι παχαίνει, δημιουργούν μια μπερδεμένη εικόνα στη διατροφική συνείδηση των πολιτών, ιδιαίτερα δε των γυναικών. Ωστόσο για την καλύτερη πέψη και ισορρόπηση της γλυκόζης, η κατανομή των υδατανθράκων μπορεί να γίνεται 30% της ημερησίας ποσότητας από το πρωί μέχρι μεσημέρι, το 40% από το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό και το 30% για το βραδινό και προ του ύπνου ενδιάμεσο.
Τώρα που έχουμε περιορίσει τις καθημερινές μας εξόδους μπορούμε να φυλάξουμε το ψωμί στην κατάψυξη και στη συνέχεια να το ζεστάνουμε στο φούρνο ώστε να είναι φρέσκο. Αν, όμως, το αφήσουμε εκτός ψυγείου θα διαπιστώσουμε πως τη δεύτερη μέρα η φρατζόλα μας ήδη θα είναι σκληρή και δε θα μας κάνει αίσθηση να την φάμε. Ωστόσο, υπάρχει μια μέθοδος που θα κάνει το ψωμί μα φρέσκο και μυρωδάτο σαν να βγήκε μόλις τώρα από τον φούρναρη.